UNESCO traži očitovanje bh. institucija zbog hidroelektrane Buk Bijela

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UNESCO traži očitovanje bh. institucija zbog hidroelektrane Buk Bijela

Zahtjev je zaprimila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

04.06.2021. 11:31 / Izvor: Akta.ba

Direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mechtild Rössler obratila se zahtjevom bh. institucijama u vezi sa informacijama o postavljanju kamena temeljca za izgradnju brane na Drini, HE Buk Bijela. Zatražila je očitovanje bh. institucija o izgradnji brane nizvodno od nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori.

Zahtjev je zaprimila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

U pismu se, kako navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, upozorava na obavezu Bosne i Hercegovine da poštuje međunarodnu Konvenciju te da ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije. 

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti te upoznati druge nadležne institucije sa zahtjevima UNESCO-a. BiH mora poštovati međunarodne obaveze i ovo je još jedan pokazatelj da se ovakvi projekti ne mogu realizirati bez saglasnosti državnih institucija", navela je tim povodom ministrica Bisera Turković. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije uputilo i notu Republici Srbiji, čija je kompanija investitor u najavljenom projektu zajedno sa kompanijom u vlasništvu jednog od entiteta u BiH.

Pred Ustavnim sudom BiH je pokrenut proces u vezi sa ovim slučajem, a ranije odluke najvišeg sudskog autoriteta u BiH  navode da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti