Kafedžić: Poruka svima koji realiziraju javne nabavke da ih pomno pratimo (VIDEO)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kafedžić: Poruka svima koji realiziraju javne nabavke da ih pomno pratimo (VIDEO)

Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec podržala je aktivnosti Ureda kao primjer za druge institucije u BiH, u radu u oblasti borbe protiv korupcije.

04.06.2021. 14:39 / Izvor: Fena

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prezentirali su Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo koji je okarekteriziran kao još jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u KS i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije. 

Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec podržala je aktivnosti Ureda kao primjer za druge institucije u BiH, u radu u oblasti borbe protiv korupcije.

Kako je kazala, Misija OSCE u BiH ostat će posvećena radu Ureda, koji je razvio nekoliko baza podataka u interesu javnosti radi transparentnosti i u cilju uspostavljanja integriteta u javnom sektoru.

"Nova baza podataka javnih nabavki pospiješit će transparentnost u toj oblasti i dovesti do otkrivanja nepravilnosti u tom procesu. To je važno jer je proces nabavki podložan korupciji. Javne institucije i preduzeća u 2020. u Kantonu Sarajevo izvršile su oko 10.000 postupaka javnih nabavki i važno je osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava u interesu svih građana. Posebno je, nedovoljan nadzor u vremenu pandemije, otvorio prostor za koruptivne radnje", kazala je na konferenciji za medije Kavalec.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist rekla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, koji je novac građana.

"Korupcija je prepreka reformi i napretku u BiH. Korupcija narušava povjerenje građana u institucije, ali i samu demokratiju, obeshrabruje ozbiljne investitore. Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a i jedan je od 14 prioriteta EU da bi BiH postala kandidat", naglasila je ambasadorica Švedske, države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić rekao je da je taj ured, uz pomoć OSCE-a, razvio najjači informacioni sistem u regiji, kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Kako je kazao, dosad je razvio sedam registara, među kojima su registri o imovini imenovanih osoba, zaposlenih u javnom sektoru, transfera, poticaja u poljoprivredi, poticaja privredi... Kazao je da je u KS oko 5.000 javnih nabavki realizirano u ovoj godini.

"Kroz javne nabavke uzme se najviše budžetskog novca, u toj oblasti je najveći stepen rizika od korupcije. U registru se može vidjeti da li su institucije vršile istraživanje tržišta, koliko su poništili javnih nabavki, koje institucije najčešće idu u javne nabavke, da li su sačinjavale anekse ugovora, kolike su prosječne vrijednosti, kakve su vrste ugovora, postupaka", istaknuo je.

Kako je kazao, u 2021. dominira Zavod zdravstvenog osiguranja KS kad je riječ o javnim nabavkama.

"U 2021. dominiraju direktni sporazumi u KS. Identifikovana su dosad 1.504 poslovna subjekta, koji rade sa vlastima KS. Putem tog registra može se ustanoviti koje su to osobe unutar institucija i da li se mogu povezati sa političkim stranakama", dodaje Kafedžić.

Ističe da je ovo prvi put da, putem javnih mehanizama kao što je registar s mnogo alata za analitiku, u potpunosti mogu biti osvijetljeni, kako je kazao, mračni prostori u javnim nabavkama.

"Kad Ured utvrdi nepravilnosti (a utvrđeno ih je već nekoliko) izvrši analizu, ide se prema Agenciji za javne nabavke koja može izreći prekršajne sankcije. Ako je riječ o krivičnom djelu, idemo prema nadležnoj policijskoj upravi i Tužilaštvu KS", istaknuo je.

Vremenom će, kazao je, dobiti informacije koje su to političke partije najviše, kroz vlast, radile sa KS u segmentu javnih nabavki, pratit će i dodjele transfera nevladinim organizacijama.

"Prije nekoliko dana utvrdili smo da postoje indicije, u osnovnom i srednjem obrazovanju, u smislu da su kršeni zakoni o javnim nabavkama. To je u fazi provjere. Ovo je poruka svima koji realiziraju javne nabavke da ih pomno pratimo", naglasio je Kafedžić. Šef Ureda za borbu protiv korupcije najavio je i redovno javno obavljivanje izvještaja o korupciji.

Misija OSCE u BiH donirala je opremu Uredu, potrebnu radi digitalizacije baze javnih podataka. Istaknuto je da je to jaka poruka vlastima o tome da borba protiv korupcije ima podršku međunarodne zajednice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti