Novi koraci ka dualnom sistemu obrazovanja u KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi koraci ka dualnom sistemu obrazovanja u KS

Uvođenje dualnog obrazovanja predstavlja reformski proces u stručnom obrazovanju, obzirom da podrazumijeva zajednički angažman više važnih sudionika.

12.06.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba

Prije nekoliko sedmica Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini i Ambasada SR Njemačke u Bosni i Hercegovini uputili su pismo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i izrazili  čestitke za kontinuiran napor koji Ministarstvo zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo poduzima u oblasti modernizacije stručnog obrazovanja pripremajući propis za uvođenje dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 

Jučer su predstavnici i predstavnice Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Chantal Felder, vd direktora za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, i njemačkog GIZ-a, na čelu sa dr. Natalijom el Hage, direktoricom GIZ-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru,  posjetili i Privrednu komoru Kantona Sarajevo, novog i važnog partnera u sistemu dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Uvođenje dualnog obrazovanja predstavlja reformski proces u stručnom obrazovanju, obzirom da podrazumijeva zajednički angažman više važnih sudionika. Pored Ministarstva za odgoj i obrazovanje i stručnih škola, jednako važan je i angažman poslovnih subjekata koji u sistemu dualnog obrazovanja, nudeći mjesta za učenje, aktivno učestvuju u edukaciji učenika i učenica. U zapadnoevropskim zemljama privredne komore igraju značajnu ulogu u sistemu dualnog obrazovanja vodeći računa o ugovorima o dualnom obrazovanju, edukaciji mentora i mentorica kod poslovnih subjekata i certificiranju poslovnih subjekata kako bi se mogli priključiti sistemu dualnog obrazovanja. Vodeći se primjerima dobre prakse iz Austrije, Njemačke i Švicarske, Kanton Sarajevo priprema propis koji će omogućiti velike reformske korake u ovoj oblasti.

Tokom protekle sedmice potpisan je Ugovor o lokalnom subvencioniranju Privredene komore Kantona Sarajevo. Aktivnosti predviđene ovim ugovorom značajno će ojačati kapacitete Komore za preuzimanje nove uloge i olakšati uvođenje dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. 

Predstavnici i predstavnice Ambasade Švicarske i njemačkog GIZ-a su nakon posjete Privrednoj komori Kantona Sarajevo izrazili svoje zadovoljstvo dobrim djelovanjem Privredne komore u oblasti obrazovanja, razumijevanjem dualnog obrazovanja i opredijeljenošću Privredne komore Kantona Sarajevo da preuzme važne zadatke na izgradnji sistema dualnog obrazovanja.       

Podrška Vlada SR Njemačke i Švicarske realizira se u sklopu projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini", kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Projekat podržava partnerske škole kako bi pružale i implementirale dualno stručno obrazovanje u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada.

Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti