Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u posjeti GIKIL-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u posjeti GIKIL-u

Lukavački gigant će u budućnosti nositi ime Koksara d.o.o. Lukavac.

27.06.2021. 10:30 / Izvor: Fena

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine boravili su u radnoj posjeti Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) radi obnove saradnje i poboljšanja međusobnih odnosa.

Nakon što je GIKIL tokom posljednjih godina svog rada i poslovanja prošao turbulentan put koji je rezultirao i prijetnjama o zatvaranju i ugrožavanju 1.000 radnih mjesta unutar kompanije, te na stotine radnih mjesta u drugim firmama saradnicama, trenutno poslovanje bilježi stabilne rezultate i optimistične prognoze za budućnost.

Iz VTK navode da je nova uprava GIKIL-a spremno dočekala taj izazov, te pokrenula stvari sa mrtve tačke u tom preduzeću.

Uprkos pandemiji koja je potresla globalnu privredu, kompanija je ostvarila zacrtane poslovne ciljeve.

Trenutno je oko 95 posto proizvodnje GIKIL-a orjentirano ka izvozu, te je kompanija kao takva čvrsto uvezana u strateške lance vrijednosti regiona što dodatno govori o veličini i značaju ovog bosanskohercegovačkog giganta.

Izvršni direktor GIKIL-a za proizvodnju Almin Suljić izjavio je da je prvi i osnovni izazov bio ulaganje u fabrike s ciljem osiguranja tehnološko-sigurnosnih uslova rada i nastavka procesa proizvodnje.

"Osim toga, ogroman finansijski teret kojeg je ova uprava naslijedila, u znatnoj mjeri je ublažen uzročno-posljedičnom vezom obezbjeđenja kontinuiteta proizvodnje.", kazao je Suljić.

Iz VTK dodaju da, svjesno globalnih trendova, rukovodstvo GIKIL-a upravo u tom pravcu nastavlja da razvija i realizuje planove za svoju proizvodnju, i to kroz unaprijeđenje tehnoloških postupaka i diverzifikaciju proizvodne ponude.

Na terenu je vidljivo da GIKIL investira u neophodne procese prema dinamičkom planu vodne dozvole, a očekuju da će kraj godine zaokružiti većim ulaganjem u proces tretmana otpadnih voda, čime će GIKIL skinuti sa crne liste zagađivača rijeke Spreče.

"Osim voda, značajna ulaganja usmjerena su i ka zaštiti zraka i tla. U ovoj godini bit će izabrana i najpovoljnija kompanija za rješavanje azotnih gasova na fabrici Azotara, čime će znatno biti riješen dosadašnji teret i ova vrsta zagađenja okoliša.", istakao je Suljić.

Zauzimajući odlučan poslovni pravac, novina je i da će kompanija uskoro promijeniti ime.

Nadzorni odbor i uprava već su donijeli i odluku, te će taj lukavački gigant u budućnosti nositi ime Koksara d.o.o. Lukavac.

Zadržavši perspektivu razvoja GIKIL ostaje jedan od najvećih bh. proizvođača i izvoznika, a nova ulaganja će unaprijediti pozitivnu sliku i GIKIL-a i ekonomije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VTKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti