Dnevnice za putovanje u BiH 20, a u inostranstvu do 115 maraka

29.06.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Dnevnice za putovanje u BiH 20, a u inostranstvu do 115 maraka

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o visini naknade troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpke, na 125. sjednici, održanoj 10.6.2021. godine je donijela Odluku o visini naknade troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u Republici Srpskoj.

Ovom odlukom se uređuju vrste i visine naknada troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u Republici Srpskoj .

Pod zaposlenim, u smislu ove odluke, podrazumijevaju se lica u radnom odnosu, lica koja su izabrana ili imenovana na javnu ili drugu dužnost sa ili bez zasnivanja radnog odnosa, kao i lica koja su kod poslodavca angažovana no drugom osnovu u skladu sa Zakonom o radu i posebnim zakonom.

Pod poslodavcem, u smislu ove odluke, podrazumijevaju se institucije osnovane zakonom ili drugim aktom, ministarstva, republičke uprave, agencije, zavodi, direkcije, javni fondovi, javna preduzeća, ustanove i druge organizacije u kojima Republika Srpska ima većinsko vlasništvo, te druga fizička i pravna lica kod kojih se zaposleni nalazi u radnom odnosu u skladu sa Zakonom o radu i drugim posebnim zakonom.

“Službeno putovanje u zemlji jeste putovanje iz jednog mjesta u drugo na teritoriji Republike Srpske, odnosno na teritoriji Bosne i Hercegovine, a radi obavljanja privremenih poslovnih zadataka. Službeno putovanje u inostranstvo jeste putovanje iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine u stranu državu i obrnuto, iz jedne strane države u drugu državu i iz jednog mjesta u drugo mjesto u stranoj državi, a radi obavljanja privremenih poslovnih zadataka”, navedeno je u odluci.

Naknada troškova za službena putovanja jeste naknada troškova smještaja, ishrane i prevoza i naknada ostalih troškova koji se ostvare u vezi sa službenim putovanjem, a koji su utvrđeni ovom odlukom.

Naknada troškova smještaja na službenom putovanju obračunava se u visini plaćenog računa za hotel, motel i sl. u kome je zaposleni odsjeo, a najviše do visine cijene noćenja u hotelu druge kategorije (četiri zvjezdice), u mjestu službenog boravka.

"Pod dnevnicom, u smislu ove odluke, podrazumijeva se naknada troškova za ishranu u mjestu službenog boravka", piše u odluci. 

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji utvrđuje se u visini od 20 KM.

Dnevnica za službeno putovanje umanjuje se za 50% ako su na službenom putovanju obezbijeđena najmanje dva obroka. Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo utvrđena je za svaku državu pojedinačno .

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo utvrđena je za svaku državu pojedinačno. 

Tako je po 25 eura (48,75 KM) predviđeno za putovanja u Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju te Hrvatsku. Za putovanja u Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku te Rumuniju predviđena dnevnica od 30 eura (58,5 KM). Po 35 eura (68,25 KM) dnevnicu može očekivati radnik koji službeno putuje u države kao što su Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija te Turska. Za Grčku, Kipar, Maltu, Portugal te Španiju dnevnica iznosi 40 eura (78 KM). Dnevnica od 55 eura (oko 107 KM) predviđena je za brojne države - Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku, Francusku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Monako, Nizozemsku, Njemačku, Veliku Britaniju, Island, Norvešku, Švajcarsku i Švedsku.

Najveća dnevnica od 70 američkih dolara (blizu 115 KM), odnosi se na Australiju, Japan, Kanadu, Singapur, kinesko posebno upravno područje Hongkong te Sjedinjene Američke Države.

Prema ovoj odluci zaposleni ima pravo na punu dnevnicu ukoliko je službeno putovanje trajalo više od 12 časova. Ako je službeno putovanje trajalo više od osam, a manje od 12 časova, zaposleni ima pravo na polovinu dnevnice.

Zaposleni ostvaruje pravo na dnevnicu i za neradne dane, odnosno dane vikenda, ukoliko se u to vrijeme zatekao na službenom putovanju.

Dnevnica se obračunava za svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, navodi se u odluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti