U centru Beča godišnji parking za stanare 234 KM, a u Sarajevu - 660 KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U centru Beča godišnji parking za stanare 234 KM, a u Sarajevu - 660 KM

Nihad Uk, vijećnik Naše stranke, traži korekciju cijena parkinga u cijelom KS.

13.07.2021. 15:59 / Izvor: Akta.ba

Stanari i stanarke u Općini Centar parking prostor plaćaju višestruko više u poređenju sa gradovima okruženja, a i šire. U Općini Centar godišnji parking je 660KM, dok je u centru Zagreba 300KM – više od duplo manje. U drugim gradovima Evrope cijene su još i manje, pa je tako u centru Beča godišnji parking za stanarke i stanare 234KM, u Beogradu 91KM, a u Pragu 88KM.

Nihad Uk, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar, godinama se bori za korekciju cijena. 

Neophodno je regulisati javni parking u Općini Centar, ali u Kantonu Sarajevo. Ovo se mora raditi istovremeno na dva načina – povećanjem broja parking mjesta i korekcijom cijena javnih parkirališta za stanarke i stanare", kazao je. 

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnica Vildana Bešlija podnijela je inicijativu na kojom smo zajedno radili, a kojom se koriguje cijena parkinga u Kantonu Sarajevo, tako da je bar približno cijenama u drugim gradovima regiona.

"Cijena parkinga za stanare i stanarke u svakom slučaju treba biti povoljnija od one za goste i posjetioce. Korak dalje ka boljem tretmanu rezidenata jeste umanjenje cijene parking karte za duži vremenski period. Ovakvo umanjenje je praksa u većini urbanih centara, a konačan rezultat su lojalni dugogodišnji korisnici parking usluge. Ono što je posebno značajno je što je na ovaj način moguće privući nove korisnice i korisnike”, poručuje Uk.

Ako inicijativa bude usvojena, cijene parkinga u budućnosti će biti:

Cijena parking karte za parkiranje putničkih vozila stanara / fizička lica sa prebivalištem u ulicama u kojima se naplaćuje parkiranje po zonama iznosi:

Parking karta važi samo za ulične parkinge i ne može se kupiti za parkirališta koja su pod rampom, osim ako parkiralište sa rampom nije posebno definisano rješenjem Ministarstva za takvo korištenje. Cijena mjesečnog zakupa garažnog parking mjesta iznosi:

a) Ciglane garaža 1 (zatvoreni dio) = 90 KM

b) Ciglane garaža 1 (otvoreni dio) = 80 KM

c) Dobrinja I, garaže 1, 2 i 3 (zatvoreni dio) = 60 KM

d) Dobrinja I, garaže 1, 2 i 3 (otvoreni dio) = 30 KM

e) Dobrinja IV garaža (zatvoreni dio) = 60 KM

f) Dobrinja IV garaža 1 (otvoreni dio) = 30 KM

g) Dobrinja V garaže 1 i 2 (zatvoreni dio) = 60 KM

h) Dobrinja V, garaže 1 i 2 (otvoreni dio) = 30 KM

i) Saraj polje, garaže 1, 2, 3, 4 i 5 (zatvoreni dio) = 60 KM

j) Saraj polje, garaže 1, 2, 3, 4 i 5 (otvoreni dio) = 30 KM 

PODIJELI:

TAGOVI:

cijene parkinga

sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti