Košarac - Nelson: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i SAD-a

23.07.2021. 11:22 / Izvor: Akta.ba
Košarac - Nelson: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i SAD-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erika Nelsona.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je jučer u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erika Nelsona sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim temama.

Na sastanku je razgovarano o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a. Ministar Košarac informisao je ambasadora Nelsona da je Ministarstvo, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH iz januara 2021. godine, dostavilo nacrt tog dokumenta američkoj strani, ali da do danas nije zaprimljen odgovor po tom pitanju.

Konstatovano je da je do zastoja došlo usljed promjene američke administracije, te da je neophodno intenzivirati aktivnosti na potpisivanju tog dokumenta u predstojećem periodu.

Ministar Košarac istakao je da će Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj saradnji doprinijeti jačanju i unapeđenju ekonomske saradnje između dvije države.

Ministar Košarac naglasio je da je ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH sa SAD-om u prvih pet mjeseci 2021. godine iznosila 227,60 miliona KM i da je veća za 31,40 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

Napomenuo je i da BiH bilježi rast izvoza u SAD, pri čemu je u prvih pet mjeseci ove godine na američko tržište izvezeno robe u vrijednosti od 54,19 miliona KM, što je za 154,28 posto više u odnosu na isti period 2020. Zabilježen je i pad uvoza iz SAD-a za 0,84 posto, u odnosu na isti period prošle godine. 

Tema današnjeg sastanka bili su i projekti u oblasti turizma. Istaknuto je da će SAD, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u petogodišnjem ciklusu, investirati oko 20 miliona dolara u taj sektor i da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku oporavku od negativnih posljedica pandemije Covid -19.

Ministar Košarac i ambasador Nelson razgovarali su i o energetskom sektoru, kao i obavezama BiH koje proizilaze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te drugim zakonskim rješenjima u toj oblasti.

Ministar Košarac obavijestio je ambasadora Nelsona da je ostvaren napredak u usvajanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva te da su nadležna entitetska ministarstva i Energetska zajednica dali podršku nacrtu odluke koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je izrazio uvjerenje da će Vijeće ministara BiH uskoro usvojiti predloženu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je ključni uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Istaknuto je da je u oblasti multilateralnih pregovora o spoljnotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa SAD-om.

S tim u vezi, ministar Košarac naglasio je da je pozicija BiH o pitanju deklaranta u potpunosti usaglašena sa Evropskom unijom i očekuje kompromisano rješenje sa američkom stranom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o opštem sistemu preferencijala SAD-a, pri čemu je ministar Košarac zatražio ponovno stavljanje BiH na listu država kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice.

"U razgovoru sa ambasadorom Nelsonom, ministar Košarac ponovio je stav da su za BiH najbolja rješenja koja se postignu unutrašnjim dogovorom između dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti. Poručio je da u potpunosti provodi i afirmiše politiku koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH ", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti