Turska firma radit će na podzemnoj eksploataciji rude u Milićima

02.08.2021. 10:10 / Izvor: SRNA
Turska firma radit će na podzemnoj eksploataciji rude u Milićima

Iz ove kompanije su podsjetili da se suočavaju sa problemom lokalne radne snage.

Kompanija "Boksit" Milići potpisala je tromjesečni ugovor sa rudarskom firmom iz Turske "North mine" koja će sa svojom radnom snagom i mašinama raditi na dobijanju rude u podzemnoj eksploataciji, a ukoliko bude uspješno realizovan saradnja će biti nastavljena, uz mogućnost da im budu ustupljeni kompletni poslovi u proizvodnji rude.

Iz "Boksita" navode da će uvođenjem firme "North mine", koja godinama uspješno obavlja poslove proizvodnje rude boksita u Nikšiću, osim određenih finansijskih efekata, biti obezbijeđena i dugoročna sigurnost, prije svega kada je riječ o stručnoj radnoj snazi.

Iz ove kompanije su podsjetili da se suočavaju sa problemom lokalne radne snage jer je pored izrazito dobrih plata i uslova, malo zainteresovanih da radi na poslovima u rudarstvu.

"Djelimično, taj problem se nadomještava angažovanjem preduzeća 'Rudar' iz Tuzle", dodali su iz "Boksita".

U saopštenju je navedeno da turska strana ovih dana u Milićima formira posebno preduzeće.

"U toku je registracija firme koja će se zvati North mine DOO Milići, gdje će biti smještena direkcija i zaposleni, a to znači da će se plaćati porezi i doprinosi i ostale dažbine, koje pripadaju lokalnoj zajednici u budžetu Republike Srpske", navedeno je u saopštenju.

Prodaju i robnu kuću

Osim poslovne saradnje sa turskom firmom, kompanija "Boksit" danas je sa poznatim regionalnim trgovačkim lancem "Zvorničanka" potpisala ugovor o kupoprodaji "Boksitove" robne kuće u Milićima. 

U saopštenju je navedeno da, pored nepokretne imovine i zaliha, kupac preuzima i zaposlene, bez prava otkaza najmanje godinu dana od dana preuzimanja, osim u slučaju da zaposleni ne poštuje radu dužnost i disciplinu.

"Razlog zašto se kompanija Boksit odlučila na ovo je činjenica da, pored svih mjera koje su preduzimane, da zaposleni kupuju robu u Robnoj kući pod povoljnim uslovima, uključujučći i kreditne uslove, nije postignut očekivani rezultat", naveli su iz ove kompanije.

U saopštenju je istaknuto i da je prisutno i crno tržište, manje trgovačke radnje, koje rade, kako rade, kao i razni vidovi nelojalne konkurencije. 

"Preduzeće Zvorničanka, koje ima više svojih trgovačkih objekata na području regije i Republike Srpske, ima i više mogućnosti da kupuje i plasira robu pod povoljnijim uslovima. Dogovoreno je i da se nastavi dalja poslovna saradnja o kupoprodaji robe. Preduzeće je u toku dana, samo 30 minuta nakon potpisivanja ugovora, uplatilo značajan iznos sredstava, kao akontaciju", naveli su iz "Boksita".


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti