Agencija za javne nabavke BiH: 11 godina tražimo radnike

20.08.2021. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Agencija za javne nabavke BiH: 11 godina tražimo radnike

Već godinama ne uspijevaju da popune propisani i sistematizovani broj od 32 radnika.

U Nacrtu programa rada za iduću godinu Agencija ističe već godinama ne uspijevaju da popune propisani i sistematizovani broj od 32 radnika.

Naglašavaju da im nedostaje devet radnika, te da već 11 godina ne uspijevaju popuniti sva radna mjesta. 

"Važećim Zakonom o javnim nabavkama iz 2014. godine Agencija za javne nabavke je dobila nove nadležnosti, čime je povećan obim poslova, a broj izvšilaca je i dalje isti, odnosno nepromijenjen", istakli su u Agenciji. 

U Nacrtu programa rada su se požalili i na mali budžet tvrdeći da već desetak godina unazad raspolažu sa 1,1 milion maraka godišnje. 

"Ova činjenica primorava Agenciju da većinu svojih ključnih nadležnosti finansira apliciranjem na projekte koje finansiraju različite donatorske organizacije što je izrazito nesiguran izvor prihoda jer ne garantuje da će projektni prijedlog biti odobren. Takođe, vrlo je visok nivo finansijske zavisnosti od IPA programa i projekata Evropske unije čije je odobravanje i procedura vrlo delikatna i iziskuje dosta vremena“, naveli su u Agenciji. 

Ističu i to da će se veoma brzo suočiti sa problemom organizacije i realizacije obuke službenika za javne nabavke s obzirom da je ista finansirana iz sredstava IPA II projekta, koji će uskoro završiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti