Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

11.09.2021. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

Među novim zakonskim rješenjima su skraćena procedura i pojednostavljenje registracije obrta.

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, nakon što je 5. jula dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojili su i delegati Doma naroda Parlamenta FBiH u nastavku 12. sjednice, 9. septembra.

Program ekonomske stabilizacije i oporavka Federacije BiH 2020-2021. godina, kao pretpostavka za održiv i ubrzan rast u 2022. godini je među mjerama s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, predvidio usvajanje novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, kao preduslova za rast i razvoj obrtništva, odnosno male privrede u Federaciji BiH.

Novim Zakonom su obrtnicima ponuđene brojne pogodnosti, a jedna od njih je omogućavanje vanjskotrgovinskog poslovanja. Nadalje, ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne čime je, prvi put, omogućeno obavljaje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka.

Među novim zakonskim rješenjima su skraćena procedura i pojednostavljenje registracije obrta, omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti, te ograničeno izvršenje nad imovinom obrtnika.

Obrtniku je omogućeno obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju osnovne ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem. Bitna je i novina da je fizičkim osobama i penzionerima omogućeno obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja.

Zakon predviđa obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a koji će sadržavati i podatke o obrtnicima i osobama koje obavljaju srodnu djelatnost i domaću radinost i, što je najbitnije, čiji je upis obavezan u skladu sa ovim zakonom.

Zakon ne propisuje obavezu izdavanja obrtnice kao isprave, što rezultira jednim parafiskalnim nametom manje u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja, a obrt je definisan kao osnovno, dopunsko i dodatno zanimanje.

Novo je rješenje i da, osim vlasnika ostvarenog patentnog prava, obrt može osnovati i vlasnik industrijske svojine.

Visina članarine u Obrtničkoj komori je značajno umanjena i ne može biti propisana u iznosu većem od 0,5 posto od osnovice za obračun doprinosa za prethodnu godinu koju objavljuje Federalno ministarstvo finansija (dosad je iznos bio jedan posto).

Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH urađen je u interesu obrtnika i zakonodavca istovremeno, obzirom da će period registracije obrta biti značajno skraćen, evidencija obrtnika podignuta na značajno veći nivo.

Mogućnost registrovanja obrta je ponuđena svim koja imaju ideju, a prepušteno je tržištu da oblikuje obrtnika bez obzira na njegovo formalno obrazovanje, što je dosad bio limitirajući faktor.

Sve ovo je veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije, a novi Zakon omogućava svim zainteresovanim poduzetnicima da budu dijelom bosanskohercegovačke ekonomije na značajno jednostavniji način, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti