Lutrija BiH obilježava sedmu deceniju kontinuiranog poslovanja

08.10.2021. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Lutrija BiH obilježava sedmu deceniju kontinuiranog poslovanja

Početak prodaje igara na sreću počinje davne 1951. godine, a 11 godina kasnije po prvi puta se priređuje igra LOTO.

Lutrija BiH u mjesecu oktobru obilježava 70 godina kontinuiranog postojanja. Početak prodaje igara na sreću počinje davne 1951. godine, a 11 godina kasnije po prvi puta se priređuje igra LOTO i to u sistemu 6/49 čije izvlačenje se prenosilo uživo. Lutrija BiH se formalno osamostalila 1973. godine, te je kao samostalna kompanija u nadolazećim godinama naporno radila na izgradnji portfolija svojih igara. 

U 70. godina od početka priređivanja igara na sreću na teritoriji BiH, Lutrija BiH je izrasla u kompaniju koja prati evropske i svjetske trendove i u kompaniju koja u tehničkom smislu nimalo ne zaostaje za ostalim lutrijama iz regiona ali i Evrope.

Zahvaljujući punopravnom članstvu u evropskoj i svjetskoj lutrijskoj organizaciji, Lutrija BiH je svoje poslovanje u potpunosti uskladila sa pozitivnim praksama evropskih i svjetskih lutrija pritom u potpunosti poštujući i lokalne zakone. 

Prva velika prekretnica u poslovanju Lutrije BiH zabilježena je 2001. godine kada se po prvi put primjenjuju inovacije i nove tehnologije u sistemu igara na sreću na teritoriji FBiH. Od 10. oktobra iste godine Lutrija BiH pokreće vlastiti ONLINE sistem, tj. sistem koji omogućava primanja uplata za učešće u igrama Lutrije BiH u realnom vremenu. 

Nekoliko mjeseci kasnije, Lutrija BiH starta i sa novom, danas najpopularnijom igrom TV tombola BINGO i to u okviru emisije TV Bingo Show. Prvo redovno kolo ove igre održano je 18. februara 2002. godine, a do danas je uplaćeno više od 400.000.000,00 KM dok je igračima isplaćeno dobitaka u vrijednosti preko 200.000.000,00 KM. 

Kroz različite igre na sreću podijeljeno je više od 150 automobila. 

Prepoznavajući svoju ulogu na tržištu igara na sreću FBiH ali i u društvu uopšte, Lutrija BiH je svoje poslovanje usmjerila i ka izgradnji koncepta društveno odgovorne kompanije. Rezultat ovih aktivnosti je činjenica da je Lutrija BiH  danas partner velikog broja sportskih kolektiva, kulturno-umjetničkih društava, humanitarnih organizacija čiji rad i dalje kontinuirano pomaže. Samo kroz emisiju TV Bingo Show ugostili smo preko 850 udruženja kojima je uplaćeno skoro 7.000.000 KM. Lutrija BiH je finansijski podržala i brojne manifestacije od kojih se posebnu izdvajaju Sarajevo Film Festival, MESS, Specijalna olimpijada u BiH, Sportske igre mladih, Crveni križ, Olimpijski komitet BiH, omladinske škole fudbala, državne reprezentacije i mnogi drugi. 

Tokom sedam decenija kontinuiranog poslovanja Lutrija BiH je svojim igračima priređivala radost i zabavu. Ovaj veoma značajan jubilej dokazuje da se uspješno poslovanje može ostvariti samo stalnim razvojem kompanije kroz uvođenjem novih inovacija u sistem poslovanja, kontinuiranim obogaćivanjem ponude igara i jačanjem pozicije kod igrača. 

Sredinom 2016. godine, kada je to Zakon o igrama na sreću FBiH po prvi put dozvolio, zabilježena je još jedna velika prekretnica u istorijatu postojanja Lutrije BiH jer je tada uveden eNovčanik, tj. sistem primanja uplata putem interneta i to za igre: TV Bingo, SuperLOTO, Loto klađenje i klađenje na sportske događaje. Lutrija BiH na ovaj način je pokazala da osluškuje želje svojih igrača i kao punopravni član svjetske i evropske lutrijske asocijacije prati sve trendove u domenu igara na sreću.

U junu 2017. godine Lutriji BiH zvanično je po prvi put dodijeljen i prestižni certifikat „Responsible gaming“ Asocijacije evropskih lutrija - Društveno odgovorno priređivanje igara na sreću. Ovaj certifikat je došao kao potvrda kako je poslovanje Lutrije BiH usklađeno sa evropskim standardima odgovornog priređivanja igara na sreću što je samo dodatno učvrstilo lidersku poziciju Lutriji BiH na tržištu igara na sreću u Bosni i Hercegovini. 

PREKRETNICE KROZ ISTORIJU 

1951 – Lutrija BiH je osnovana u sklopu tadašnje Jugoslovenske Lutrije.

1962 – Uvedena igra Loto čije izvlačenje je prenosila televizija.

1973 – Odlukom Skupštine BiH osnovana kao samostalna lutrijska organizacija.

2001 – Uvedeni najsavremeniji standardi u sistem igara na sreću. Pokrenut je online sistem uplate u realnom vremenu.

2002 – Uvedena nova igra pod nazivom TV tombola BINGO. Prvo kolo ove igre održano je 18.2.2002. godine.

2012 – Početak priređivanja igre SuperLOTO.

2012 – Uvođenje standarda ISO 27001.

2013 – Uvođenje standarda WLA - Certifikat svjetske lutrijske organizacije.

2016 – Omogućena uplata igara putem interneta – eNovčanik Lutrije BiH.

2017 - Lutriji BiH u Krakovu zvanično je dodijeljen prestižni certifikat „Responsible gaming“ - Društveno odgovorno priređivanje igara na sreću. Ovaj certifikat je potvrda kako je poslovanje Lutrije BiH usklađeno sa evropskim standardima odgovornog priređivanja igara na sreću.

2017 – Zaključivanje ugovora sa novim dobavljačem instant srećki nakon čega je izvršen potpuni redizajn i modernizacija portfolia instant srećki Lutrije BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti