Izaslanik Vickers i ambasador Field posjetili Vareš i kompaniju Eastern Mining

13.10.2021. 08:00 / Izvor: Fena
Izaslanik Vickers i ambasador Field posjetili Vareš i kompaniju Eastern Mining

Foto: Akta.ba

Najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni i Hercegovini.

Trgovinski izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan i član britanskog Parlamenta Martin Vickers, u pratnji britanskog ambasadora u BiH Matt Fielda, posjetio je kompaniju Eastern Mining d.o.o. u Varešu, gdje su domaćini predstavili ostvareni napredak i najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni i Hercegovini.

Generalni direktor Eastern Mininga, Adnan Teletović obavijestio je delegaciju o direktnim i indirektnim koristima ovog rudarskog projekta za vareški kraj, ali i cijelu državu, potcrtavajuću potrebu da strane investicije ove vrste budu stub budućih investicija.

"Rudarsko postrojenje Vareš je savršen primjer šta strane investicije u ovom slučaju iz Velike Britanije, ali i ostalih država, u kombinaciji s iskustvom domaće radne snage, mogu učiniti za jedan grad pa i cijelu državu", izjavio je  Teletović.

 Rudarski projekat Vareš je značajna investicija Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, koja koristi, britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.

"Pažljivo sam pratio razvoj ovog projekta i zadovoljan sam ostvarenim rezultatima koji su već vidljivi u vareškom kraju. Rudarski projekat Vareš je primjer kako se odnos između stranog investitora, lokalnih vlasti i lokalne zajednice može razviti i održavati u isto vrijeme pridržavajući se najviših okolišnih i društvenih standarda", izjavio je britanski ambasador Matt Field.

Izaslanik britanskog premijera Martin Vickers kazao je da je tokom današnje posjete kompaniji Eastern Mining vidio pozitivan primjer saradnje između dvije države, koja ide u korist svih strana uključenih u ovaj projekat.

"Siguran sam da je sa odgovarajućom regulativom i uz dodatne napore s obje strane, i investitora i vlasti, ovo tek početak veće i plodonosnije saradnje na mnogim poljima",  istakao je trgovinski izaslanik britanskog premijera Martin Vickers.

Eastern Mining d.o.o. ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja na ovom polju britanska kompanija je počela 2017. godine, fokusirajući se na mineralne rude s namjerom oživljavanja rudarske industrije u ovom kraju. Namjera kompanije je da započne modernu proizvodnju ruda, s izvozom koncentrata baznih i dragocjenih metala širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti