Švicarska nastavlja pružati pomoć BiH u suočavanju s ilegalnom migracijom

21.10.2021. 12:55 / Izvor: Fena
Karin Keler-Suter

Foto: Fena

Sporazum u vezi migracijskog partnerstva između BiH i Švicarske sklopljen je 2009. godine.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić danas se u Sarajevu sastao sa ministricom pravde i policije Švicarske Karin Keler-Suter s kojom je razgovarao o migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Švicarska će nastaviti pružati podršku, a to se, između ostalog, odnosi na prihvatni centar Lipa. Zbog toga pružit ćemo dodatna finansijska sredstva za snabdijevanje električnom energijom u kampu Lipa i također ćemo pružiti podršku u vezi administracije u kontekstu upravljanja migracijama", izjavila je Keler-Suter.

Sporazum u vezi migracijskog partnerstva između BiH i Švicarske sklopljen je 2009. godine.

"To partnerstvo je veoma uspješno, relevantno i važno. Mi cijenimo ulogu BiH kao tranzitne zemlje. Znamo da je to jedan težak zadatak s obzirom na to da se radi o pitanju ljudskih prava koja su važna za Švicarsku i bez obzira što se migranti moraju vratiti u zemlje porijekla važno je da se poštuju njihova ljudska prava", istakla je Keler-Suter.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić upoznao je Keler-Suter da je to ministarstvo omogućilo smještaj migrantima u Salakovcu, a i kroz budžet izdvaja određena sredstva koja pomažu za ublažavanje migrantske krize.

 "Želim zahvaliti Švicarskoj koja omogućava veliku pomoć BiH. Kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Švicarska je pomogla sa više od pet miliona KM", rekao je Lučić.

Ovom prilikom poručila je Keler-Suter da u Švicarskoj postoji veoma jaka zajednica bh. građana. 

"Više ih je od 60.000. Oni daju veliki doprinos švicarskom društvu. Smatram da odnos između ove dvije zemlje donosi prednosti građanima u BiH, ali i građanima BiH, koje žive u Švicarskoj", dodala je Keler-Suter.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti