Počela demontaža i uklanjanje kioska Turističke zajednice KS

05.11.2021. 12:24 / Izvor: Akta.ba

"Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor", navodi se u saopćenju.

"U ulici Ćurčiluk mali bb u sarajevskoj općini Stari Grad jutros je počelo prinudno uklanjanje bespravno postavljenog montažno-demontažnog objekta privremenog karaktera čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Naglašavamo da se radi demontaža objekta na način da se maksimalno sačuva konstrukcija i deponuje na adekvatnu lokaciju gdje će biti fizički zaštićena od eventualnih oštećenja. Turistička zajednica KS će, kao investitor objekta, imati rok od godinu dana za preuzimanje objekta.

"Ovom privremenom objektu, čiji je investitor TZKS a koji nije stavljen u rad već tri godine, 25.01.2021. godine isteklo je odobrenje o privremenom postavljanju izdato od strane nadležne općinske službe. Turistička zajednica KS nije podnijela novi zahtjev za postavljanje objekta, te je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonu o inspekciji i Odluci o postavljanju privremenih objekata donio rješenje o uklanjanju", pojašnjavaju iz Općine.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 4. septemba 2021. godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je novo produženje za još deset dana, te im se izašlo u susret i rok produžen sve do 31. oktobra.

"Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor", navodi se u saopćenju.

Urbanističko-građevinski inspektor je 1. novembra u ponovnom postupku donio rješenje kojim se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo nalaže da odmah po prijemu rješenja ukloni privremeno postavljeni montažni objekat namjene za turistički info centar, a 3. novembra je donesen Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja. 

"Ostavljen je rok od 24 sata. Kako investitor nije postupio prema rješenju, objekat se danas uklanja prinudim putem od strane Općine Stari Grad Sarajevo", saopćeno je iz te Općine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti