Siva ekonomija u FBiH u fokusu pojačanih inspekcijskih nadzora

24.11.2021. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Siva ekonomija

U cilju suzbijanja nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH koje su prepoznate pod pojmom "siva ekonomija".

U cilju suzbijanja nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH koje su prepoznate pod pojmom "siva ekonomija", a u kontekstu osiguranja izvršenja zakona i Zaključka Vlade Federacije BiH o suzbijanju sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je usvojila Program pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22. novembra do 24. decembra, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Tako će federalni tržišni inspektori i kantonalni inspektori rada na području svih kantona u FBiH vršiti mješovite multidisciplinarne inspekcijske nadzore kod specifičnih grupa poslodavaca u oblastima ugostiteljstva, trgovine i obrta, a aktivnostima će neposredno i svakodnevno rukovoditi direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

"Fokus pojačanih inspekcijskih nadzora je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i izvršenih usluga kao svakodnevni oblik sive ekonomije koji direktno utiče na prihod Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, te rad na crno, koji ćemo kontrolisati u saradnji s kantonalnim inspektorima rada", izjavio je glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju i koordinator pojačanih nadzora Elmir Ramić

Ramić je istakao da će se pojačani inspekcijski nadzori obavljati i na Dan državnosti BiH, 25.novembra , kao i popularni „Crni petak“ (“Black Friday”), 26.novembra , kada će se s ciljem zaštite potrošača, vršiti i kontrole sniženja u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonom o zaštiti potrošača BiH,saopćeno je iz FUZIP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti