RS: Jedinice lokalne samouprave neće utvrđivati komunalnu taksu

16.12.2021. 08:53 / Izvor: SRNA
NSRS

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama kojim se briše odredba kojom je jedinica lokalne samouprave ovlašćena da, između ostalog, utvrdi komunalnu taksu za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika na poslovnim prostorijama.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su analize pokazale da obveznik komunalne takse ne dobija adekvatnu uslugu, da ovo predstavlja značajno opterećenje za pravna lica i preduzetnike, zbog čega je predloženo potpuno ukidanje komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama, ona je istakla da je ovo nastavak aktivnosti na smanjenju opterećenja neporeskih davanja za privredu i stanovništvo.

Vidovićeva je rekla da je prihod od ovih taksi prihod lokalnih zajednica koji iznosi 17 miliona KM na nivou Republike Srpske, a ovaj gubitak će im biti kompenzovan rastom drugih poreskih prihoda, a najvećim dijelom rastom prihoda od poreza na dohodak.

Ona je istakla da je potrebno rasterećivati privredu, a naročito male preduzetnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti