Elektronski potpis koči uvođenje e-građevinske dozvole u RS

16.12.2021. 09:40 / Izvor: Nezavisne novine
elektronska građevinska dozvola

Projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole još nije zaživio u Republici Srpskoj, jer ga koči Zakon o elektronskom potpisu Republike Srpske, koji nije izmijenjen.

Projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole još nije zaživio u Republici Srpskoj, jer ga koči Zakon o elektronskom potpisu Republike Srpske, koji nije izmijenjen.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazali su za Nezavisne da su pilot-projektom, koji je sproveden 2019. godine, bili obuhvaćeni gradovi Banjaluka i Gradiška.

"Uspostavljen je softver i mi smo uradili sve što je do nas da bi se ovaj sistem pokrenuo. Ono što je problem jeste neprimjenjivanje Zakona o elektronskom potpisu RS", naveli su iz resornog ministarstva.

Podsjećamo, za ovaj projekat i olakšavanje procesa izdavanja građevinskih dozvola bile su zainteresovane i neke lokalne zajednice poput Istočnog Sarajeva, Vlasenice i Trebinja.

Iz Gradske uprave Banjaluka su rekli da je projekat došao do faze testiranja softvera, ali nakon toga nije nastavljen.

"Postupak elektronskog izdavanja građevinske dozvole ne zavisi samo od grada, već je neophodno učešće i velikog broja institucija i javnih preduzeća, koji treba da učestvuju i izvrše opremanje adekvatnom informatičkom opremom i izvrše obuku kadrova. Postupak elektronskog izdavanja građevinske dozvole zavisi i od elektronskog potpisa, koji još nije zaživio, kao i od izmjene i dopune zakonske i podzakonske regulative", naveli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Dodali su da projekat e-građevinske dozvole podrazumijeva da se kompletna procedura od podnošenja zahtjeva i dostavljanja dokaza do izdavanja lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole, te odlučivanja o redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, sprovodi elektronski, putem odgovarajućeg softvera za elektronske dozvole.

"To bi značilo objedinjene procedure koje obezbjeđuju znatno kraće rokove za izdavanje dozvola, sprečavanje raznih zloupotreba, jer izdavanje svih potrebnih dokaza ide kroz jedinstven sistem  i jednostavniju proceduru podnošenja zahtjeva i ostale komunikacije sa organom koji izdaje dozvole", objasnili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Iz Gradske uprave Gradiška su pojasnili da je opšti cilj projekta poboljšanje poslovnog okruženja na lokalnom nivou i podrška lokalnim vlastima u jačanju konkurentnosti i povećanju rasta privatnog sektora.

"U 2020. godini je izvršeno probno korišćenje softvera. Nakon toga je trebalo izvršiti uvođenje elektronskog sistema za izdavanje dozvola u građevinarstvu. Potpuni prelazak na ovakav način izdavanja dozvola podrazumijeva izmjene ne samo Zakona o uređenju prostora i građenju, već i drugih propisa koje primjenjuju javna komunalna i druga preduzeća u oblasti infrastrukture, jer bi ista takođe trebalo da koriste ovaj softver. Pojavio se i problem elektronskog potpisa, bez koga nije moguće primijeniti softver", istakli su iz Gradske uprave Gradiška.

Kako su Nezavisne ranije pisale, RS ima Zakon o elektronskom potpisu koji se praktično i ne primjenjuje, dok se u parlamentu BiH već godinama pokušava usvojiti zakon o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti