more

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevski Alem Sistem dobio vrijedan posao u Crnoj Gori

Potpisan je ugovor sa kompanijom Alem Sistem doo Sarajevo za nabavku i ugradnju 5 senzora za mjerenje kvaliteta morske vode.

20.01.2022. 10:44 / Izvor: Akta.ba

Potpisan je ugovor sa kompanijom Alem Sistem doo Sarajevo za nabavku i ugradnju 5 senzora za mjerenje kvaliteta morske vode, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Vrijednost ugovora je 97.500,00 eura.

Nabavka i ugradnja senzora koji će mjeriti određene parametre morske vode (nivo kiselosti ili alkalnosti (pH), slanost, kiseonik, temperatura, zamućenost) predviđena je kroz jednu od tri ključne aktivnosti projekta SEAVIEWS koja se odnosi na razvoj inovativnog virtualnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora.

"U okviru projekta predviđen je razvoj digitalne platforme koja će preko namjenske baze podataka, prikupljati informacije putem mreže pametnih senzora i mobilne aplikacije. Ugradnja senzora obezbijedit će detaljno praćenje kvaliteta vode na lokacijama na kojima su isti instalirani, a koji će pokrivati širok opseg ADRION područja. Na ovaj način omogućit će se izdavanje upozorenja relevantnim zainteresovanim stranama o potencijalnom zagađenju mora na osnovu rezultata napredne elaboracije ulaznih podataka u realnom vremenu", navode iz ministarstva.

U konačnom, cilj projekta je podići svijest i dugoročno unaprijediti i izmijeniti postojeće nacionalne i regionalne akcione planove.

Mreža SEAVIEWS će to postići tako što će identifikovati neslaganja između trenutnog i željenog nivoa bezbjednosti životne sredine i predložiti korektivne mjere i akcije za poboljšanje kako bi se otklonili svi nedostaci i zatvorile identifikovane praznine kroz novorazvijeni dinamički proces kreiranja politike.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Alem Sistem

#Crna Gora

#SEAVIEWS

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti