Cyber Security Summit prilika za jačanje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini

03.11.2022. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Cyber Security Summit

Poslovni sektor Bosne i Hercegovine najugroženiji je u Evropi kada su u pitanju digitalne prijetnje i mogući cyber napadi.

Poslovni sektor Bosne i Hercegovine najugroženiji je u Evropi kada su u pitanju digitalne prijetnje i mogući cyber napadi. Prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, od 117 analiziranih država Bosna i Hercegovina nalazi se na 80 mjestu, dok smo na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države.  

Najveći pad, u odnosu na prethodni izvještaj, Bosna i Hercegovina bilježi upravo u segmentu cyber sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta.  Ovi podaci, zajedno sa brojnim primjerima cyber napada koje su doživjele različite institucije i privredna društva u Bosni i Hercegovini, naprosto zvone na uzbunu. Evidentno kako je potrebno o ovom problemu puno više govoriti, a što je još i važnije, započeti sa provedbom mjera kojim bi se povećala sigurnost u digitalnom prostoru.  

Prepoznajući ove probleme Udruženje za digitalnu transformaciju BiH odlučilo se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije. 

O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se na Cyber Security Summit-u (yes-css.ba), koji će se održati 17. i 18. novembra 2022. godine u Hotelu Tarčin Forest Resort, u organizaciji Udruženja za digitalnu transformaciju. 

Cyber Security Summit je komponenta projekta "Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH" kojeg implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima. 

Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD. 

Sponzori konferencije su kompanije Alem Sistem, ASBIS i Galileo.

senad džananović

Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju, ističe da je jako važno podići svjesnost firmi i pojedinaca da su im znanja iz oblasti cyber sigurnosti neophodna kako bi sačuvali svoje podatke, finansijska sredstva i intelektualno vlasništvo.

"Ključno je da prepoznamo da investiranjem u cyber sigurnost osiguravamo sigurno i stabilno poslovanje, te je predstojeći Samit izvrsna prilika da firme dobiju potrebna znanja i informacije kako bi povećali digitalnu zaštitu i time osigurali daljnji uspješan rad i razvoj svojih poslova.  Najgore je razmišljati da se to dešava nekom drugom i negdje drugo jer nažalost već je dosta firmi u BiH bilo žrtva cyber kriminalaca i pretrpjelo je ogromnu štetu. Zato se ovom problemu treba posvetiti mnogo veća pažnja, a kompanije trebaju prevenirati potencijalne rizike i tako zaštititi svoju imovinu i nesmetano poslovanje", rekao je Džananović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave