Mitrović i Ibrahimović o modernizaciji cestovnog pravca preko Šćepan Polja

19.05.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Mitrović i Ibrahimović

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je prilikom održavanja Ministarskog vijeća Prometne zajednice u Prištini održao bilateralni sastanak sa ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Ervinom Ibrahimovićem.

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je prilikom održavanja Ministarskog vijeća Prometne zajednice u Prištini održao bilateralni sastanak sa ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Ervinom Ibrahimovićem.

Sagovornici su se složili da je jučerašnji susret potvrda dobrih bilateralnih odnosa i saradnje dviju država, čemu svjedoči i činjenica da nema otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore.

Ministar Mitrović je informirao svog crnogorskog kolegu o aktivnostima koje je Bosna i Hercegovina do sada preduzela i namjerava preduzeti kada je u pitanju ovaj cestovni pravac.

"Građani koji gravitiraju ovom području očekuju da se cestovni pravac preko Šćepan Polja revitalizira i modernizira, budući da ovaj kraj ima ogroman potencijal za razvoj turizma. Zato cestovna infrastruktura mora pružiti brži, sigurniji i udobniji protok ljudi i tereta", rekao je ministar Mitrović.

Ministar Ibrahimović je rekao da postoje projekti koji su već dugo na agendi razgovora dviju zemalja i da je neophodno snažnije raditi na njihovoj realizaciji.

"Crna Gora svake godine bilježi porast broja turista iz BiH, što nas dodatno obavezuje da intenzivnije radimo na unapređenju cestovne infrastrukture. Iako su za ovaj projekat potrebna značajna sredstva, smatram da je on jedan od prioriteta saradnje Crne Gore i BiH", istakao je ministar Ibrahimović. 

Resorni ministri su iskoristili jučerašnji razgovor da razmijene stavove i u vezi sa revitalizacijom i modernizacijom željezničkog pravca Nikšić - Trebinje - Čapljina za koji već postoji Studija izvodljivosti i koja može biti početni korak ka daljnjoj realizaciji.

Imajući na umu rastući broj turista iz BiH, bilo je riječi i o potrebama uspostavljanja novih avionskih linija između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, naročito u ljetnoj turističkoj sezoni.

Ministri Mitrović i Ibrahimović su se saglasili da je potrebno formirati radne timove resornih ministarstava kako bi se konkretizirali sljedeći koraci na realizaciji projekata o kojima je bilo riječi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti