20 godina poslovanja: U godini jubileja bihaćki Euroing priprema velike projekte

02.02.2022. 10:04 / Izvor: Akta.ba
euroing

Bihaćka firma Euroing, osnovana za sve vrste konsultantskih poslova u građevinarstvu, ove godine navršava punih 20 godina poslovanja.

Bihaćka firma Euroing, osnovana za sve vrste konsultantskih poslova u građevinarstvu i arhitekturi, ove godine navršava 20 godina poslovanja. Od svog osnivanja, pa do danas, realizirali su veliki broj projekata na koje su ponosni. Iza njih je veliki broj stambenih, poslovnih i infrastrukturnih objekata kako u BiH tako i na drugim tržištima.

Poslovni rezultati u 2021. godini su bili veći od očekivanih imajući u vidu ograničenja zbog COVID-19 virusa. Izuzetno su zadovoljni poslovanjem u 2021. godini, a za tekuću godinu godinu imaju velike planove i ugovorene projekte.

"Sa dosadašnjim trendom, koji je u uzlaznoj putanji, unatoč preprekama uzrokovanih pandemijom, očekujemo da ćemo zadržati taj rastući trend i u ovoj godini", kazao je za Akta.ba direktor Smail Nuhić.

Pandemija, dodaje, nije pogodila njihov sektor kao neke druge privredne grane, ali je imala uticaja na smanjenje obima poslovanja i povećanje broja izostanaka uposlenika radi infekcije i izolacije, što im je predstavljalo izazov za rokove izvršenja ugovora.

"Veliki broj projekata je iza nas, ali bih izdvojio projekt poboljšanja energijske efikasnosti za 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo finaciran od strane Europske banke za obnovu i razvoj", navodi Nuhić.

Jedan od projekata po kojem su poznati je izrada idejnog rješenja za Međunarodni aerodrom Bihać, rekonstrukcija hale Pirnar u Bosanskom Petrovcu, a trenutno u Cazinu pripremaju projekat od 22.000 kvadratnih metara za jednu austrijsku firmu koji će biti realiziran tokom ove godine. 

Već dugi niz godina rade na stranom tržištu, ali je u doba pandemije bilo veoma malo projekata, tako da u ovoj godini očekuju blagi rast na tom polju.

"Trenutno imamo nekoliko velikih projekata koji su planu i koji će se realizirati u narednom periodu, ali zbog povjerljivosti informacija nismo u mogućnosti govoriti više u ovom momentu. Kada se pokrenu i javno objave, moći ćemo dati više informacija", ističe Nuhić.

smail nuhić

 

Inače, njihovi klijenti su pravna lica koja investiraju u stanogradnju, izgradnju fabrika različitih proizvodnih namjena, poslovnih objekata, te državna tijela, ministarstva i javne ustanove, za izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata i objekata od društvenog značaja (aerodrom, sportske dvorane, hipodrom, sportska igrališta, ceste, javni objekti kao što su bolnice, obrazovne ustanove, uprave državnih organa i mnogi drugi).

Spektar njihovih usluga danas je dosta širok, pa tako pored projektovanja, nude i usluge stručnog nadzora nad izgradnjom, reviziju svih vrsta projekata, oblast energijske efikasnosti, 3D skeniranje objekata, poslove iz oblasti zaštite na radu i požara itd. Također, jedna od njihovih usluga je i projektovanje u BIM-u (Building Information Modeling), jedan još relativno nov pristup realizaciji projekata na bh. prostorima.

Za sve navedene usluge posjeduju ovlaštenja na nivou Federacije BiH. 

Zapošljavaju u prosjeku 30 inženjera raznih profila ( građevinski inženjeri svih smjerova, arhitekte, inženjeri mašinstva, elektrotehnike, rudarstva, hemije,  ekoinženjeri), te pravnu i administrativnu službu.

Za uspješan nastavak poslovanja ključnim faktorom za stabilnost poslovanja direktor Euroinga smatra političku stabilnost i zakonske izmjene koje će omogućiti lakše poslovanje i zaštitu bh. privrede.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti