Veliki porast prijava patenta u BiH, intelektualno vlasništvo ne štitimo dovoljno

20.02.2022. 12:04 / Izvor: Fena
Patent

Intelektualno vlasništvo u Bosni i Hercegovini ne štiti se u dovoljnoj mjeri, kazali su iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Intelektualno vlasništvo u Bosni i Hercegovini ne štiti se u dovoljnoj mjeri, kazali su Feni iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, naglasivši pritom kako je u 2021. godini u odnosu na godinu ranije podneseno 100 posto više prijava zaštite patenta.

Smatraju da naša zemlja u ovoj oblasti ima potencijala za povećanje zaštite prava, prvenstveno misleći na povećanje broja domaćih prijava iz oblasti patenata, zatim industrijskog dizajna i žigova.

Porast za više od 100 posto

Naveli su kako je u 2021. godini podnesena ukupno 451 prijava zaštite patenta, od kojih 114 izravno Institutu, što u odnosu na prethodnu 2020. godinu predstavlja porast za više od 100 posto.

Također, ukupno je podneseno 336 zahtjeva za proširenje europskih patenata na Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju industrijski dizajn, u 2021. godini Institutu je podneseno 25 nacionalnih prijava koje se odnose na zaštitu 43 dizajna, od čega su prijavu za zaštitu 32 dizajna podnijeli podnositelji iz BiH, dok se 11 prijava odnosi na inozemne podnositelje.

Podnošenjem međunarodne prijave, u 2021. godini ukupno su registrirana 123 industrijska dizajna s učinkom na teritorij BiH.

U prošloj godini Institut je zaprimio 45 zahtjeva za deponiranje i evidentiranje autorskih djela i predmeta srodnih prava, a koja se sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima upisuju u knjigu evidencije autorskih djela i predmeta srodnih prava.

Institutu je također podneseno ukupno 869 prijava žiga u prošloj godini, a podnesene su i dvije prijave za priznanje oznaka zemljopisnog podrijetla.

Kršenja prava intelektualnog vlasništva

Kada je u pitanju poštivanje zakonskih regulativa u ovome području, iz Instituta su naveli kako u oblasti autorskog i srodnih prava ima prostora da se radi na poboljšanju stanja.

"Iako imamo određenih pomaka, potrebno je dodatno raditi na podizanju svijesti javnosti o poštivanju autorskih i srodnih prava u BiH", istaknuto je iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Konstatirali su da u BiH ima slučajeva kršenja prava intelektualnog vlasništva, ali o tomu nisu htjeli detaljnije govoriti jer to, kako navode, nije u njihovoj nadležnosti.

Mišljenja su da je važno pripremiti kampanju o podizanju svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva koja će biti kreirana sustavno i ciljano za svaku od određenih potencijalnih skupina u društvu, kao što su to mladi, sveučilišta, gospodarstvo, kreativne industrije i slično.

"Institut u okviru IPA II  projekta planira u iduće tri godine poduzeti aktivnosti na organiziranju kampanje podizanja svijesti o značaju intelektualnog vlasništva", poručili su.

Ipak, iz Instituta procjenjuju da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u zaštiti intelektualnog vlasništva u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti