Intelektualno vlasništvo ključ za poticanje inovacija

26.04.2022. 14:47 / Izvor: Fena
Konferencija

Konferencija u povodu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva održana je u utorak Mostaru.

Konferencija u povodu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, na kojoj su predstavljeni koncepti intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na područje patenata, žigova, industrijskog dizajna i geografskih oznaka, održana je u utorak Mostaru.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu pri Izaslanstvu Europske unije (EU) u BiH Gilles Rebattet kazao je kako se današnjim događajem žele podijeliti važne poruke o ulozi koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti.

"Ove godine posebno smo usmjereni na mlade kako bismo im pomogli da bolje razumiju kako funkcionira sistem prava intelektualnog vlasništva kako bi bili svjesni da im zakon daje ekskluzivna prava na stvaralaštvo i kreativnost njihovih umova", kazao je Rebattet.

Istaknuo je kako bez odgovarajućeg sistema intelektualnog vlasništva i čvrste provedbe prava intelektualnog vlasništva moderna ekonomija ne može postojati, niti rasti.

"Zaštita intelektualnog vlasništva ključna je za poticanje inovacija, a zaštita ideja ključna je za poduzeća i pojedince kako bi uživali u svim prednostima svojih izuma i za to dobili naknadu. Prema najnovijoj statistici, otprilike sedam do deset posto svjetske trgovine svake godine otpada na krivotvorenu robu. Krađa prava intelektualnog vlasništva predstavlja rizik za sve industrijske sektore, a time su najviše pogođeni proizvodnja roba široke potrošnje, tehnologija, softver i biotehnologija, uključujući i farmaceutske proizvode", kazao je Rebattet.

Dodao je kako EU pruža podršku sistemu prava intelektualnog vlasništva u BiH.

"Aktualni projektom "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH" vrijednim preko 1,8 milijuna eura pružamo potrebnu stručnost i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo, kreativnim industrijama i pojedincima u BiH. Cilj nam je poboljšati konkurentnost i inovativnost ekonomije u BiH i postići sličnu zaštitu prava intelektualnog vlasništva kao što se to radi i u Europskoj uniji", naveo je Rebattet.

Skok BiH na ljestvici globalne inovativnosti

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo istaknuo je kako je Institut svjestan koliki je značaj intelektualnog vlasništva.

"Svjesni smo i kolika je potreba da se zaštita intelektualnog vlasništva omogući svim pojedincima i firmama, da na području BiH i šire mogu kvalitetno zaštiti svoje ideje, žigove, patente i sve ono što je zakonima zaštite intelektualnog vlasništva predviđeno u BiH", kazao je Merdžo.

EU projekt koji se provodi u BiH osigurat će kompletnu harmonizaciju zakona i podzakonskih akata sa smjernicama, odnosno direktivama Europske unije, dodao je.

"Projekt je iznimno značajan i zahvalni smo EU-u što se on realizira na području naše zemlje. Što se tiče Bosne i Hercegovine, moram naglasiti da se naša zemlja u zadnjih pet godina na indeksu globalne inovativnosti popela za nekih 13 mjesta, što pokazuje da intelektualno vlasništvo i njegova zaštita dobiva značaj u BiH. Nadam se da će se taj trend i nastaviti, pogotovo nakon realizacije ovog projekta s Europskom unijom. Cilj konferencije je pokazati da u BiH postoji izgrađen sustav zaštite intelektualnog vlasništva, i vjerujem da će ovaj događaj ostaviti motiv da mladi u našoj zemlji shvate da njihove ideje i proizvodi mogu biti zaštićeni, a ako su zaštićeni mogu im donijeti i ekonomsku dobit", naglasio je Merdžo.

Intelektualno vlasništvo osnovna poluga razvoja

Vođa tima projekta "EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH" Miodrag Marković istaknuo je kako je za projekt specifično to što je prvi put jedan njegov dio posvećen promoviranju intelektualnog vlasništva među mladim ljudima koji počinju svoje poslovne poduhvate.

"Na kraju projekta, kada se sva obuka završi, moći ćemo omogućiti da ljudi iz Instituta mogu raditi i pružati potpuno novu uslugu na ovim prostorima, da svakom zainteresiranom daju svoje savjete, koji će teoretski biti besplatni, vezano za to što se u okviru njihovog proizvodnog programa, poduzeća, usluge koju pružaju ili proizvoda koji namjeravaju raditi može štititi intelektualnim vlasništvom, kako i na koji način se nabolje zaštititi i pod kojim uvjetima", kazao je Marković.

Naglasio je kako intelektualno vlasništvo predstavlja osnovnu ekonomsku polugu za razvoj suvremenog gospodarstva bilo gdje u svijetu.

Na konferenciji su dodijeljene i ovogodišnje nagrade na temu "Izgradnja bolje budućnosti uz inovacije, kreativnost i intelektualno vlasništvo", koju je Institut dodijelio Asadu Grabovici, Mirzi Neimarliji i Kerimu Oruču za rad "Robotski batler - Mr. Bob", Sarah Milanović za rad "Mozaik bugojanske Gimnazije" i Kenanu Nazdrajiću za rad "Inovacijama mladih poduzeća ka boljoj budućnosti - Minimalistička vektorska ilustracija".

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem promoviranja uloge koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju kreativnosti i inovativnosti.

Ovogodišnja tema "Intelektualno vlasništvo i mladi: Inovacija za bolju budućnost" stavlja naglasak na inovacije i kreativnost mladih, prepoznajući njihov ogroman potencijal da pronađu nova i bolja rješenja koja podržavaju prelazak prema održivoj budućnosti.

Konferenciju je organizirao Institut za intelektualno vlasništvo BiH u suradnji s projektom Europske unije koji radi na unaprjeđenju sistema prava intelektualnog vlasništva u BiH, te poboljšanju konkurentnosti i inovativnosti gospodarstva Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti