Općina Bileća pred bankrotom zbog duga od 20 miliona KM

24.02.2022. 07:43 / Izvor: N1
Bileća

Foto: N1

U zgradi općine Bileća jučer je došlo do prekida snabdijevanja električnom energijom zbog neplaćenih računa i ogromnih dugovanja koja dosežu do 20 miliona KM. Općina Bileća je pred bankrotom.

U zgradi općine Bileća jučer je došlo do prekida snabdijevanja električnom energijom zbog neplaćenih računa i ogromnih dugovanja koja dosežu do 20 miliona KM. Problema zbog nasljeđenog duga od prethodne vlasti je mnogo, a jedan od većih predstavlja prekomjeran broj zaposlenih u općinskoj administraciji, zbog čega se spremaju otkazi za trećinu radnika.

Zbog isključenja struje radnici Bilećke općine na četiri sata obustavili su svoj rad, zbog čega su građani u tom periodu ostali bez mogućnosti dobiti bilo kakvu dokumentaciju iz ove ustanove.

Elektroprivredi RS ova Općina duguje blizu 100.000 KM. Početkom sedmice trebali su uplatiti tranšu od 15.000 KM, ali na računu nije bilo dovoljno novca što je rezultiralo isključenjem električne energije.

"Mi smo imali 4.300 KM i toliko smo uplatili, sve što smo imali na računu. Jučer ujutro ušli smo u blokadu od Poreske od 150.000, znači jednostavno nismo mogli da isplatimo novac jer smo blokirani bili. Tada na računu nismo imali više novca, izuzetno je teška situacija", kazao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

U međuvremenu struja je ponovo uključena, jer se u Općini nadaju tranšama od Hidroelektrana na Trebišnjici za januar i februar, u visini od 463.000 maraka. No ne duguje se samo Elektroprivredi, Poreznoj upravi Općina duguje oko 3,5 miliona KM, stoga im pod prinudnom naplatom mjesečno uzima oko 150 hiljada KM. 7,5 miliona duguje se dobavljačima, i preko 12,5 miliona KM teška su kreditna zaduženja. Upozoravaju, posljedice ovih dugovanja koje je aktuelno rukovodstvo naslijedilo od prethodne vlasti su ogromne.

"Prijeti nam isključenje struje i ostalim korisnicima našeg budžeta, nije samo Općina tu je 6 budžetskih korisnika, sama likvidnost Općine dovedena je u pitanje. Tužbama, presudama, svakodnevnom blokadom računa nismo u situaciji da isplaćujemo redovno plate. Ostali smo s platom u desetom mjesecu", kazao je Miljan Milićević, načelnik Odjeljenja za finansije.

Prekomjeran broj zaposlenih

Šezdesetpet (65) posto godišnjeg budžeta izdvaja se za plate radnika. Prekomjeran broj uposlenih jedan je od gorućih problema, koje je zatekao novi načelnik, zbog čega je primoran otpustiti trećinu radnika, ali je i to kaže nemoguće izvesti bez otpremnina i slanja ljudi na berzu rada.

"Kasni se sa četiri plate sa toplim obrocima, ljudima je ugrožena egzistencija, svi imaju tekuće troškove, odlaze da rade različite poslove, bukvalno da se snalaze. Godišnje odmore provedu tako što rade sezonske poslove", kazao je Nikola Lero, predsjednik Sindikata lokalne uprave.

Općinske vlasti u više navrata su upozoravale javnost i više nivoe vlasti da će doći do ovakvog scenarija. Najviše nade polagali su i još uvijek polažu u Vladu RS-a, no finansijska pomoć i dalje izostaje.

"Bez obzira što je pobijedila druga politička opcija koja nije aktuelna vlast u RS, ali očekujemo pomoć od Vlade da će pomoći Bileći ne radi nas funkcionera, nego radi građana", ističe Mato Vujović, predsjednik Skupštine.

Opomene pred tužbu, blokade računa od strane dobavljača, Porezne uprave njihova su svakodnevica iz koje će, nadaju se vrlo skoro naći izlaz, u suprotnom tvrde, Bileći prijeti totalni kolaps i mrak, jer bi se zbog neplaćenih dugova mogla ugasiti i gradska javna rasvjeta. Jedini izlaz za sada vide u reprogramu duga i dobijanju kredita kojim bi se isplatile one najurgentnije stvari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti