RS rasteretila male preduzetnike i oslobodila od plaćanja komunalne takse

24.02.2022. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Komunalne takse

Komunalnu taksu u RS nisu obavezni plaćati stari zanati, obveznici koji zapošljavaju nove uposlenike, kao i oni koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost.

Zakon o komunalnim taksama u Republici Srpskoj stupio je na snagu 1.januara 2022. godine, i njime su od plaćanja komunalne takse oslobođeni stari zanati, obveznici koji zapošljavaju nove uposlenike, kao i oni koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost.

"Aktom o utvrđivanju komunalne takse jedinice lokalne samouprave mogu da utvrde i druge slučajeve oslobađanja od plaćanja komunalnih taksa obvezniku koji: 
obavlja niskoakumulativne i deficitarne djelatnosti, se bavi starim tradicionalnim zanatima, prvi put pokreće privrednu ili uslužnu djelatnost, ukoliko je obveznik preduzetnik, zaposli nove radnike, ukoliko je obveznik preduzetnik i korisnik prava iz socijalne zaštite", navodi se u članu 9. Zakona o komunalnim taksama Republike Srpske. 

Plaćanja su oslobođeni i preduzetnici koji, u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak, imaju status malog preduzetnika.


"Od plaćanja komunalnih taksa oslobođeni su preduzetnici koji, u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak, imaju status malog preduzetnika, piše u Zakonu. 

U Članu 3. Zakona je navedeno da se komunalne takse mogu utvrditi za korištenje prostora na javnim površinama, osim u svrhu prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija.

"Za korišćenje prava, predmeta i usluga iz stava 1. ovog člana za koje je propisano plaćanje komunalne takse ne može se uvoditi druga posebna naknada", naglašeno je. 


Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je ranije da su analize pokazale da komunalna taksa predstavlja značajno opterećenje za pravna lica i preduzetnike, zbog čega je predloženo potpuno ukidanje komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o komunalnim taksama, ona je istakla da je ovo nastavak aktivnosti na smanjenju opterećenja neporeskih davanja za privredu i stanovništvo.

S druge strane, zbog ukidanja komunalne takse za isticanje reklama, načelnici su imali zamjerke jer lokalne zajednice ostaju bez planiranih 17 miliona KM prihoda u ovoj godini. Ipak, očekuje se da taj gubitak nadomjestiti kroz povećanje prihoda od poreza na dohodak i povećanjem prihoda od PDV-a.

Da podsjetimo, situacija u FBiH je nešto drugačija, i kategorije koje su oslobođene plaćanja komunalne takse u RS, u FBiH su obavezne istu plaćati. 

E.S. 










 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti