Nabavka goriva na ledu zbog sukoba u Ukrajini

03.03.2022. 07:51 / Izvor: Nezavisne novine
Nafta

Zbog sukoba Ukrajine i Rusije postoji rizik da u narednom periodu bude problem problema s nabavkom naftnih derivata.

Cijene naftnih derivata na pumpama u Republici Srpskoj skoro su svakodneveno u porastu, a takav trend očekuje se i dalje. Naime, kako naši sagovornici ističu, juče su na pumpama cijene više za 10 feninga po litru, dok se u sljedećim danima očekuje dodatni rast za 10 do 15 feninga.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola", u razgovoru za "Nezavisne novine" kazao je da su nove cijene goriva od juče na pumpama, ali i da se skok očekuje i u narednim danima.

"Očekujemo da od danas ili sutra gorivo poskupi za 10 do 15 feninga po litru", kazao je Bajić.

Kako je rekao, zbog sukoba Ukrajine i Rusije postoji rizik da u narednom periodu Republika Srpska ima problem s nabavkom naftnih derivata. 

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da je od početka godine cijena goriva u porastu od 25 do 30 feninga po litru.

"I u narednim danima očekujemo da će do doći do poskupljenja i benzina i dizela", kazao je Trišić. Kako je rekao, u Republici Srpskoj zasad nema problema sa snabdijevanjem benzinskih pumpi.

"Što se tiče cijena, jako je teško dati bilo kakvu prognozu, ali u svakom slučaju rast se očekuje", zaključio je Trišić.

Da su sukobi Ukrajine i Rusije jedini faktor zbog kojeg u Republici Srpskoj bilježimo konstantan rast cijene goriva, ističe i ekonomista Saša Stevanović.

"Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, u jednoj državi je skoncentrisana petina svih rezervi uglja na Zemlji, jedan je od najvećih proizvođača gasa u svijetu. Najveći dio tržišta Rusije je Evropa", kazao je Stevanović.

Ističe da se posljednja dešavanja, rast cijena gasa, nafte i ostalih energenata te druge robe poput pšenice u posljednjih sedam dana za u prosjeku 20 odsto, mogu povezati samo s jednim događajem, a to je neizvjesnost u Ukrajini.

Na banjalučkim pumpama litar benzina i dizela trenutno košta od 2,57 do 2,69 KM. Kako su kazali na jednoj pumpi, novi skok cijena se desio juče ujutru.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, ističe za "Nezavisne novine" da su zbog divljanja cijena goriva građani u strahu da će doći do dodatnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Ne znamo šta će nam se dešavati u narednom periodu, narod je uplašen, barem što se tiče Prijedora, ljudi se plaše rata zbog trenutnih dešavanja u Ukrajini i Rusiji, a samim tim plaše se i nestašica, budući da mi u našoj zemlji nemamo nikavih zaliha i skoro sve proizvode uvozimo", kazala je Marićeva i istakla da je cijela ova situacija obeshrabrujuća.

"Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji i sigurno je da su nadležni trebali da donesu neke odluke koje bi pomogle građanima, jer se ne nazire kraj poskupljenjima", kazala je Marićeva.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, ističe da se, ukoliko se nastavi rast cijena goriva, može očekivati da dođe do poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Ovaj veliki skok cijena goriva veliki je udar na siromašni džep potrošača", kazao je Vasilić.

U svijetu se nastavlja rast cijena nafte

Snažan rast cijena nafte nastavljen je jer je rusko-ukrajinski vojni sukob unio paniku na tržište i strah od moguće nestašice.

Nafta brent, međunarodno mjerilo za cijene nafte, dostigla je 110 dolara po barelu, što je najviši nivo viđen u više od sedam godina.

Cijene su porasle čak i nakon što su se članovi Međunarodne energetske agencije složili da ispuste 60 miliona barela nafte iz hitnih zaliha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti