Najavljeno jače djelovanje u borbi protiv sive ekonomije i zaštiti potrošača

03.03.2022. 09:43 / Izvor: Akta.ba
zaštita potrošača

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine najavili su intenzivniji zajednički angažman i dogovorili zajedničko djelovanje u borbi protiv sive ekonomije i u zaštiti potrošača.

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine najavili su intenzivniji zajednički angažman i dogovorili zajedničko djelovanje u borbi protiv sive ekonomije i u zaštiti potrošača.

Na sastanku direktora i predstavnika Federalne uprave i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i inspekcijskih organa, koji je održan u srijedu online, razmatrane su provedene i dogovorene, buduće zajedničke aktivnosti inspekcijskih organa u FBiH.

U fokusu je borba protiv sive ekonomije, kontrola cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, te zdravstveno-sanitarni nadzor i zaštita zdravlja stanovništva u FBiH.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je kazao kako je saradnja FUZIP-a i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i inspekcijskih organa u FBiH naročito intenzivirana u protekle dvije godine, kada su zajedničkim djelovanjem ostvarili značajne rezultate u zaštiti zdravlja stanovništva i zaštiti prava potrošača u FBiH.

"Djelovanjem inspekcijskih organa u oblasti kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, samo u protekloj godini je izvršeno skoro 30.000 nadzora, dok su federalni i kantonalni tržišni inspektori od aprila 2021. godine, kada su donesene odluke Vlade FBiH o kontroli cijena i marži, izvršili skoro 2.000 nadzora", rekao je Ajdinović.

Najavio je još intenzivniji zajednički angažman inspekcijskih organa u FBiH.

Predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove su podržali zajedničke aktivnosti i zatražili dalju podršku FUZIP-a u unapređenju operativno-logističkih uslova za rad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti