Potpisan Programski okvir FAO za BiH 2021.-2025.

10.03.2022. 12:28 / Izvor: Fena
FAO Ugovor

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i zamjenik regionalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju UN FA Nabil Gangi danas su u Sarajevu potpisali Programski okvir FAO za BiH za period 2021.-2025.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i zamjenik regionalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Nabil Gangi danas su u Sarajevu potpisali Programski okvir FAO za BiH za period 2021.-2025. godina.

"Podrška FAO za ovaj period iznosit će 8,62 miliona dolara, što će biti od velikog značaja za poljoprivredni sektor", rekao je Košarac.

U okviru Programa, kako kaže, jačat će se konkurentnost malih porodičnih gazinstava i razvoj ruralnih životnih uslova kroz poboljšanu sigurnost hrane.

"Također, odnosit će se na održivo upravljanje prirodnim resursima, kao i na podršku ublažavanju uticaja klimatskih promjena. Cilj je transformacija prehrambenih sistema i olakšavanje pristupa tržištu", dodao je Košarac.

U budućem periodu će  sa nadležnim entitetskim ministarstvima i lokalnom strukturom FAO u BiH obilaziti gazinstva, razgovarati sa lokalnim strukturama i planirati projekte u sektoru poljoprivrede.

"Ove godine obilježava se 30 godina od pristupanja BiH Ujedinjenim nacijama. To je velika prilika da zajedno radimo na aktivnostima koje su predviđene ovim Programskim okvirom za BiH. Naime, to je prvi okvir koji čini dio okvira za razvoj kojeg su UN potpisale sa BiH", istakao je zamjenik regionalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju UN FAO Nabil Gangi.

Kaže da je Programski okvir obaveza za sve jer je neophodno da svako gazdinstvo osjeti benefite od ovih aktivnosti.

"Niko u BIH ne smije bit izostavljen i zaboravljen. Svi ćemo raditi na pitanjima rodne ravnopravnosti, na pitanjima koja se tiču ruralnih zajednica i voditi računa o održivim sistemima hrane za svakoga. S obzirom da su u izradi okvira sudjelovali svi relevantni akteri u državi, iskreno se nadam da će ga provoditi na svim nivoima vlasti. Pri tome ostavljamo Covid iza sebe, gledamo unaprijed, radimo na revitalizaciji sela u BiH. Trebamo također zaustaviti i migracije mladih iz ruralnih sredina i raditi na unapređenju života i egzistencije za svakoga u BiH", poručio je Gangi nakon potpisivanja Programskog okvira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti