Peradari BiH: Proizvodnja će morati biti obustavljena ako se divljanje cijena nastavi

10.03.2022. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Kokoške

Nakon nedavnog enormnog povećanja cijena sirovina, repromaterijala i transporta kao i električne energije proizvođači u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje su se susreli sa novim problemom.

Nakon nedavnog enormnog povećanja cijena sirovina, repromaterijala i transporta kao i električne energije proizvođači u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje su se susreli sa novim nerješivim problemom svakodnevnog povećanja cijena nafte i naftinih derivata.

"Najveći udar na naš sektor je izazvalo enormno povećanje cijena kukuruza i soje koji učestvuju u troškovima proizvodnje 80%. Ovakvi udari na proizvodnju u kratkom vremenskom periodu su uzrokovali da su živinari/peradari već značajno smanjili proizvodnju, a sada su prisiljeni razmišljati o obustavi proizvodnje", kazao je predsjedavajući Udruženja peradara-živinara u BiH, Predrag Miličić.

Na osnovu navedenoga, a sagledavajući stanje u BiH gdje ne postoje zalihe energenata i repromaterijala, jedna od mogućih mjera koja je na raspolaganju vlastima u BiH i koja bi mogla spriječiti obustavu proizvodnje bi bila privremeno suspendovanje Akciza na gorivo u BiH.

"Zato tražimo od Doma naroda parlamentarne skupštine BiH da potvrdi Zakon usvojen od Parlamentarne skupštine BiH od 09.03.2022.godine i privremeno suspenduje akcize na gorivo. Živinari/peradari BiH apeluju na vlasti u BiH i entiteta da hitno i drugim mjerama pomognu našu proizvodnju, kao i sve ostale proizvođače u sektoru poljoprivredne proizvodnje koji su u sličnoj situaciji.

Činjenica je da jedino cijene pilećeg mesa nisu u zadnje vrijeme povećane te da su znatno ispod cijena u odnosu na druge kategorije mesa. Sve klaonice peradi u BiH i proizvođači konzumnih jaja i stočne hrane u ovom važnom sektoru proizvodnje za stanovništvo i državu se veoma odgovorno ponašaju prema svojim kupcima, čiji su interesi uvijek u prvom planu u ovim teškim vremenima za proizvodnju. Ukoliko vlasti ne prepoznaju probleme sektora prijeti da građani u BiH u narednom periodu ostanu gladni, a veći broj radnika bez posla.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnih organa vlasti u skladu sa našim zahtjevom", poručili su.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti