Grad Banja Luka će osnovati novo preduzeće za javni prevoz

15.03.2022. 15:37 / Izvor: Akta.ba
Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je kako je danas formirao radnu grupu, koja će ispitati mogućnosti osnivanja sopstvenog preduzeća za javni prevoz.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je kako je danas formirao radnu grupu, koja će ispitati mogućnosti osnivanja sopstvenog preduzeća za javni prevoz.

"Želimo da izbjegnemo ucjene od strane prevoznika. Tražimo alternative, ovo je svakako jedna od njih. Vidjećemo kakva iskustva imaju drugi gradovi. Građani već godinama nisu zadovoljni javnim prevozom, žale se da linije nisu redovne, da kasne, da autobusi nisu klimatizovani i slično. Tome moramo stati u kraj", rekao je on.

Komentarišući još jednu najavu obustve javnog prevoza, gradonačelnik Stanivuković je poručio kako građani neće ostati bez javnog prevoza.

"U slučaju da opet najave obustavu prevoza, mi moramo naći rješenje da to spriječimo. Svemu smo se ozbiljno posvetili, pa i studiji javnog prevoza, kao i subvencijama od 1,2 miliona KM koje dajemo za studente, srednjoškolce i penzionere", poručio je.

Dodao je da prijedlog sa današnjeg sastanaka koji je održan između prevoznika i predsjednika Skupštine Mladena Ilića, neprihvatljiv iz nekoliko razloga.

"Predsjednik nema nikakvu odgovornost kada govorimo o budžetu, ali prevoznici smatraju da treba da sjednu sa njim. To poštujem. Ipak, skupština na taj način ponovo uzima pare iz budžeta. Dosjetili su se da iz postojećeg budžeta uzmu pola miliona KM i da daju prevoznicima, a na taj način smanjuju budžet grada. Prije toga su smanjili i porez na nepokretnosti za četiri miliona, umanjujući izvorne prihode grada. Dakle, uzimaju nam izvorne prihode",  rekao je on.

Dodatno, kako kaže, taj budžet je već raspoređen, a ideja predsjednika Ilića je da se za tu namjenu skinu sredstva sa inspekcijskog nadzora.

"Kada se pojavi klizište, kao što je to slučaju i Priječanima i na Poniru, odakle da uzimamo sredstva? Kuda će onda ići javni prevoz?", pita gradonačelnik.

Poručio je kako je ugovor sa prevoznicima skopljen prije njegovog mandata, te da je on nepovoljan.

"Kad je dobro, prevoznici profitiraju. Kada je loše, onda je to problem Grada. Prevoznici dobit i prihode privatizuju, a kada je problem njega socijalizuju i onda je to problem svih nas", rekao je gradonačelnik.

Još jednom je pozvao predstavnike skupštinske većine da usvoje tačku koja se tiče poreza na nepokretnosti, jer samo tako Grad može da pomogne  prevoznicima i da se riješi ovaj problem.

"Nedopustivo je da cijene idu gore, jer Grad mora da stoji iza svojih građana", zaključio je Stanivuković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti