Hitno otkočiti građevinsku sezonu i spriječiti ekonomsku katastrofu

17.03.2022. 08:16 / Izvor: Nezavisne novine
dozvole za građenje

Problem nemogućnosti gradnje objekata na području općine Sanski Most pokušaće se privremeno prevazići izmjenom i dogradnjom određenih zakonskih propisa, kako bi se spasila ovogodišnja građevinska sezona.

Problem nemogućnosti gradnje objekata na području općine Sanski Most pokušaće se privremeno prevazići izmjenom i dogradnjom određenih zakonskih propisa, kako bi se spasila ovogodišnja građevinska sezona.

Ovo je zaključeno na jučer održanom sastanku u ovom gradu, kojem su prisustvovali premijer USK Mustafa Ružnić i ministri iz resora kojih se tiče ova problematika, predstavnici lokalnih vlasti te udruženja koja okupljaju ovdašnje privrednike.

"Problem ćemo pokušati prevazići izmjenom kantonalnih zakona, kako bismo ostavili mogućnost gradskim i općinskim vijećima da produže važenje starih prostornih planova. Ovakva iskustva imamo u nekim drugim kantonima i gradovima, kao što je recimo Tuzla. Prethodno, moraćemo konsultovati i federalni nivo, s obzirom na to da ovu problematiku tretira i federalno zakonodavstvo i nadamo se zelenom svjetlu", kazao je Mahmut Alagić, ministar građenja i prostornog uređenja u Vladi USK. 

On je istakao kako će, ukoliko ovo rješenje ne prođe, pokušati i neka druga kako bi se otkočila gradnja na području sanske općine.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je kako je u narednom periodu neophodno brzo djelovati kroz rad Skupštine USK i Općinskog vijeća Sanski Most, kako bi se u narednih mjesec dana ishodovalo potrebno rješenje.

"Ovo je veoma važno, jer ćemo se uskoro s ovim problemom susresti i u drugim lokalnim zajednicama, pa je važno imati prelazna rješenja. U međuvremenu, neophodno je raditi na izradi i donošenju važećih prostornih planova", istakao je Ružnić.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović naglasio je kako je veoma bitno da se što prije riješi ovaj problem, jer je već duže vrijeme zakočeno izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola u onim slučajevima gdje je neophodno vršiti pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište, a takvih je većina.

Inače, problem je započeo nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja i građenja Federacije BiH, donijelo uredbu kojom se izdavanje dozvola za gradnju zabranjuje u općinama koje nemaju važeće prostorne planove. Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, odluke o pretvorbi poljoprivrednog u građevinsko zemljište donosilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK i tamo kažu kako se sve donedavno ovaj proces odvijao na osnovu internih uredbi.

One su sada stavljene van pravne snage, čitav proces zakočen, a time zaustavljena i gradnja mnogih objekata.

Predsjednik Udruženja privrednika Sanski Most Alen Šabanović ističe kako je problem prisutan već duže od pola godine i da pored svih obećanja koje su dobili da će biti riješen, stvari još nisu pomaknute s mrtve tačke.

"Ukoliko građevinska sezona ne bude oktočena, to će biti ekonomska katastrofa za Sanski Most, jer je polovina lokalne privrede vezana za ovaj sektor. Već sada imamo situaciju da poslodavci otpuštaju radnike jer su im vezane ruke, građevinari odlaze van granica Bosne i Hercegovine i pitam se ko će nam raditi i puniti budžet", kaže Šabanović.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti