Ponovo se oglasila inspekcija: Pritisak da se obeshrabri inspekcijsko djelovanje

17.03.2022. 14:59 / Izvor: Akta.ba
potrošačka korpa

Federalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se saopćenjem zbog neprimjerenog pritiska da se obeshrabri inspekcijsko djelovanje na suzbijanju zloupotreba po pitanju formiranja cijena.

Vezano za pojedinačne i jednostrane istupe, izjave i osporavanja subjekata čiji su se nazivi odnosno imena našla na jučer objavljenoj listi privrednika koji su kršili odredbe i dizali cijene hrane i goriva, danas se ponovo oglasila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

"Obavještavamo javnost da se radi o listi subjekata kod kojih su postupajući federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata utvrdili nepravilnosti shodno odredbama Zakona o kontroli cijena Federacije BiH kao i na osnovu Odluka Vlade Federacije BiH koje su donesene na osnovu naprijed navedenog zakona", saopćeno je.

 

Dodaju da će oni biti predmetom za izdavanje prekršajnog naloga u zakonom predviđenom roku, odnosno biti predmet sudskog odlučivanja u prekršajnom postupku u kojem će subjekti imati priliku za dokazivanje svoje eventualne prekršajne neodgovornosti.

U konkretnom obavještenju o tačno izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i privrednim subjektima koji su javno kršili visinu marži u Federaciji BiH u periodu od 15.2.2022. godine do 13.3.2022. godine izričito je navedeno da su ili da će za utvrđene nepravilnosti biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti u skladu sa zakonom.

"Svjesni činjenice da se po pitanju javnih objava privrednih subjekata koji su kršili zaštitne mjere iz Odluka Vlade Federacije BiH radi o jednom veoma hrabrom potezu s ciljem zaštite prava građana i potrošača, uz neprimjereni pritisak da se obeshrabri inspekcijsko djelovanje na suzbijanju evidentnih zloupotreba po pitanju formiranja cijena i marži na području FBIH, dužni smo obavijestiti javnost da se inspekcijski nadzori nastavljaju jednakim intenzitetom, sa ukupno raspoloživim brojem inspektora koji rade prekovremeno", naglasili su.

Napominju da će Federalna uprava za inspekcijske poslove u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i dalje koristiti sve zakonom predviđene mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH, kako bi još jedanput spremno odgovorili na izazove i zloupotrebe koje se javljaju u uvjetima krize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti