Narodna skupština RS usvojila Zaključke o mjerama u oblasti indirektnih poreza

19.03.2022. 09:09 / Izvor: Fena
Narodna skupština

Narodna skupština RS usvojila je jučer na 29. posebnoj sjednici Zaključke u vezi Informacije o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Narodna skupština RS (NSRS) usvojila je jučer na 29. posebnoj sjednici Zaključke u vezi Informacije o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije, kojim se predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula posto na osnovne životne namirnice i viša od 22 posto na luksuzna dobra i usluge.

NSRS, također, predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim će predložiti izmjenu člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula KM po litri naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 01.04.2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

Usvojene zaključke predložili su klubovi poslanika - SNSD, SP, DEMOS, US i NPS.

Istovremeno, odbijeni su zaključci koje je predložila opozicija koja je insistirala na ukidanju akciza na period od šet mjeseci, dok je vladajuća koalicija predložila ukidanje akciza na mjesečnom nivou.

Usvojenim zaključcima, nulta stopa PDV-a trebala bi se primjenjivati na osnovne životne namirnice poput hljeba, ulja, mlijeka i mlječnih proizvoda i dječje hrane, a s druge strane, stopa PDV-a povećala bi se sa 17 na 22 posto za luksuznu robu - parfeme, kožnu odjeću i obuću od luksuznih materijala, vozila i kozmetiku.

Današnja posebna sjednica sjednica NSRS-a održana je na zahtjev Vlade tog entiteta, a na dnevnom redu bila je samo jedna tačka - Informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, preciznije, na sjednici Doma naroda održanoj prije dva dana u Sarajevu, članovi delegatskog kluba Srba koji su ujedno kadrovi SNSD-a glasali su protiv hitne procedure za predloženi zakon čija je svrha pojeftinjenje goriva u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti