BiH će pripremiti sustav oporezivanja CO2 do 2026. godine

23.03.2022. 11:10 / Izvor: Akta.ba
BiH će pripremiti sustav oporezivanja CO2 do 2026. godine

Foto: oporezivanja CO2

EU planira uvesti porez od 2026. i primijeniti ga na uvoz cementa, željeza, čelika, gnojiva, aluminija i električne energije iz zemalja bez nacionalne sheme određivanja cijena ugljika.

Bosna i Hercegovina planira uspostaviti sistem određivanja cijena i trgovanja sa CO2 do januara 2026. kako bi izbjegla plaćanje graničnog poreza na ugljik u Europskoj uniji, rekla je Branka Knežević, voditeljica Odjela za primarnu energiju i politiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše portal Balkan Energy News.

Branka Knežević govorila je na Trebinjskom energetskom summitu (SET) u okviru panela pod nazivom Izazovi uvođenja troškova emisije CO2 i posljedice primjene Mehanizma prilagodbe granica ugljika (CBAM) za zemlje regije.

EU planira uvesti porez od 2026. i primijeniti ga na uvoz cementa, željeza, čelika, gnojiva, aluminija i električne energije iz zemalja bez nacionalne sheme određivanja cijena ugljika.

Ministarstvo je pripremilo prvi nacrt mape puta za uvođenje sustava oporezivanja i trgovanja CO2 u BiH

Ministarstvo je, kaže Knežević, prepoznalo važnost CBAM-a i zatražilo tehničku pomoć Sekretarijata Energetske zajednice i Svjetske banke. Ministarstvo i Sekretarijat izrađuju mapu puta za uvođenje sistema oporezivanja i trgovanja CO2 u BiH.

Izrađen je prvi nacrt mape puta, a plan je da se model sistema pripremi do januara 2026. godine, rekla je. Prva aktivnost ministarstva bit će priprema detaljne informacije o modelu za Vijeće ministara BiH do kraja godine.

Cilj sustava je izbjeći plaćanje CBAM-a

Putokaz ima za cilj razmotriti i planirati modele uvođenja elemenata EU sistema trgovanja emisijama (EU ETS) u BiH i način na koji će se odrediti cijena CO2.

U tom procesu ministarstvo je imalo saglasnost svih uključenih institucija s nivoa BiH i entiteta, što je vrlo važno u procesu donošenja odluka u BiH, naglasila je Knežević.

Istaknula je da uvođenjem sistema ministarstvo namjerava izbjeći CBAM i oporezivanje koje je EU najavila u junu prošle godine.

Zemlje u regiji obvezale su se završiti dekarbonizaciju do 2050. godine

Milka Mumović, stručnjakinja za električnu energiju i statistiku u Sekretarijatu Energetske zajednice, napomenula je da su države u regiji potpisivanjem Sofijske deklaracije prihvatile obavezu dekarbonizacije do 2050. godine. Sve zemlje u regiji obavezale su se da će se dekarbonizirati do 2050. godine, a dodane emisije CO2 iz elektrana moraju biti okončane do tada.

Sekretarijat Energetske zajednice pripremio je prijedlog oporezivanja CO2 u ugovornim stranama.

Predviđeno je uvođenje internih cijena ugljika odmah, razvoj nacionalnih sistema do 2025., njihovo kombiniranje u jedinstveni regionalni sistem do 2030. i postizanje cijene ugljika u EU-u do 2040. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti