Sjednica Doma naroda PFBiH prekinuta, iduće sedmice nastavak i nova sjednica

25.03.2022. 07:48 / Izvor: Fena
sjednica doma naroda

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je popodne i bit će nastavljena iduće sedmice

 Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je jučer popodne i bit će nastavljena iduće sedmice, kada će biti obavljeno pojedinačno glasanje delegata o predloženom imeonovanju dva buduća člana iz Federacije BiH u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK).

Prije prekida sjednice, tokom jedne od tačaka dnevnog reda je odobren nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj.

Prethodno je na ovoj sjednici prihvaćen Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Time zakon još nije konačno donesen iako ga je ranije prihvatio i Predstavnički dom jer je danas odobren s više amandmana, što iziskuje usaglašavanje konačnog istovjetnog teksta u oba doma.

Iako je prvobitnim tekstom najavljena stroga zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, neki od amandmana dozvoljavaju pušenje u propisno odvojenim prostorijama na aerodromima, kao i u ugostiteljskim objektima gdje se služi piće pod uvjetom da vlasnici tih objekata istaknu vidnu oznaku o prostoru u kojem je jedino dozvoljeno konzumiranje duhana. Totalna zabrana je ostala za ugostitelje koji poslužuju hranu odnosno njihove goste.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović, prekidajući sjednicu i najavljujući nastavak, najavio je za iduću sedmicu na kraju mjeseca još jedno zasjedanje u istom danu, kada treba razmatrati i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Nije precizirao datum kada će to biti jer su neke kantonalne skupštine najavile ranije također za taj period svoja zasjedanja, a poznato je da su pojedini članovi kantonalnih skupština ujedno i članovi federalnog Doma naroda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti