zapošljavanje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U fokusu Svjetske banke nova zapošljavanja u BiH

Naglašeno je da će se u budućim projektima Svjetska banka više fokusirati na potporu privatnom sektoru, inkluzivnom zapošljavanju i zaštiti okoliša, kao i reformama u poduzećima koja su u državnom vlasništvu.

12.04.2022. 13:43 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa direktorom Svjetske banke (SB) za BiH i Crnu Goru Christoferom Sheldonom kako bi se upoznao sa osnovnim strateškim ciljevima i projektima u sljedećem razdoblju.

Na sastanku je istaknuto da je u finalnoj fazi izrada novog Sporazuma o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sustava zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo što je Odbor SB odobrio dva projekta za BiH, jedan za zdravstvo u iznosu 75 milijuna dolara i drugi za poljoprivredu u vrijednosti 68 milijuna dolara.

Bevanda se zahvalio čelnicima Svjetske banke na potpori koju kontinuirano pružaju BiH kroz mnogobrojne projekte, posebice za pomoć u vrijeme pandemije Covid-19.

Naglašeno je da će se u budućim projektima Svjetska banka više fokusirati na potporu privatnom sektoru, inkluzivnom zapošljavanju i zaštiti okoliša, kao i reformama u poduzećima koja su u državnom vlasništvu.

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se Bevandi na osobnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH.  

Sastanku je nazočila i šefica Ureda Međunarodne financijske korporacije Lada Buševac koja je predstavila podatke u vezi s javnim investicijama i predstojećim projektima, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Svjetska banka

#zapošljavanja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti