Arheologija 11 zemalja ostaje u nasljeđe kroz digitalna rješenja

14.04.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Arheoturizam

Arheoturizam i podrška kulturnoj baštini kroz arheološke parkove su sve popularniji u svijetu jer predstavljaju priliku za povezivanje prošlosti i sadašnjosti.

Arheoturizam i podrška kulturnoj baštini kroz arheološke parkove su sve popularniji u svijetu jer predstavljaju priliku za povezivanje prošlosti i sadašnjosti, promociju arheoloških nalazišta i korištenje tog blaga za unapređenje turističke ponude. Općina Centar, kao učesnica velikog transnacionalnog projekta promocije arheoturizma ArcheoDanube (ArheoDunav), u Sarajevu je tim povodom okupila više od 30 učesnika iz 11 evropskih zemalja.

Dvodnevna konferencija menadžmenta ovog projekta bila je prilika da partneri razmijene znanja i iskustva o ovoj temi, ali i da gosti upoznaju turističku ponudu Sarajeva.

"Naša općina ponosno učestvuje u projektu ArheoDunav vrijednom 2,2 miliona eura. Svjesni zanemarenosti kulturno-historijskog naslijeđa, posebno kada pričamo o arheološkim nalazištima, odlučni smo da zauzmemo mnogo aktivniju ulogu i kroz ovaj projekat stvorimo bolju klimu za valorizaciju, zaštitu i turističku promociju arheoloških nalazišta", izjavio je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar Sarajevo, koja trenutno radi na mapiranju arheoloških nalazišta na ovom području i jedina u BiH ima zaposlenog arheologa, što govori o njenoj opredijeljenosti ovom projektu koji donosi inovacije u turističku ponudu.

Danilo Čeh, lead menadžer projekta i predstavnik Gradske općine Ptuj iz Slovenije, istakao je da je izazov prezentirati kulturnu baštinu nekog grada turistima u savremenom okruženju u kojem se infrastruktura mijenja i mora se računati na mobilnost.

harem džamije

"Ovim velikim evropskim projektom sa 15 partnera iz država Podunavlja ustanovljeno je da su arheološki parkovi prilika da s jedne strane prezentirate kulturnu baštinu, a s druge strane uključite arheoturizam u ponudu, ne samo za lokalno stanovništvo, već i za turiste, kako bi upoznali ova blaga i dali doprinos ekonomiji grada", poručio je Čeh.

Jedna od aktivnosti koja je privukla posebnu pažnju bila je aplikacija ArcheoTales, bazirana na životima tri slikara, koja nas vodi do različitih historijskih događaja i mjesta uz rijeku Miljacku. Aplikacija je jučer testirana u Sarajevu, od Careve do Kalih hadži Alijine džamije.

Projekt menadžer Haris Sijarić kazao je da je ova aktivnost bila veoma zabavna i da su učesnici konferencije imali privilegiju da u Sarajevu prvi put testiraju aplikaciju.

"Radi se o digitalnom rješenju koje na razigran i zabavan način pruža korisniku usluge mogućnost da upozna raznolikost i bogatstvo jednog malog područja našeg grada. Na istom principu funkcionisat će u gradovima svih 11 zemalja iz ovog projekta. Drago mi je što se kroz ovu aplikaciju približavamo mladim naraštajima i ostavljamo im arheologiju u naslijeđe", izjavio je Sijarić dodajući da se raznolikost i bogatstvo Sarajeva ovdje mogu doživjeti u samo 500 metara, ali i da je to samo jedna od aktivnosti u projektu ArcheoDanube.

Aplikacija će uskoro biti dostupna za download, a namijenjena je lokalnom stanovništvu i turistima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti