Općina Stari Grad umanjla iznose komunalnih taksi za pravna i fizička lica

29.04.2022. 10:32 / Izvor: Akta.ba
komunalne takse stari grad

Na prijedlog općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je jučer izmjene Odluke o komunalnim taksama.

Na prijedlog općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je jučer izmjene Odluke o komunalnim taksama čime su znatno umanjeni iznosi pravnim i fizičkim licima.

Ipak, donošenje ovako značajne odluke ostalo je u sjeni nezapamćenog ponašanja Kluba vijećnika SDA koji su već na početku sjednice zatražili pauzu. Vijećnik Kluba SDA Srđan Simonović zatražio je pauzu kako bi pojedini članovi Kluba SDA mogli otići na ručak, ističući da među njima ima i Srba i Hrvata. Ova izjava izazvala je nevjericu i čuđenje većine prisutnih da se u toku svetog mjeseca Ramazana traži takva vrsta pauze, te su je prokomentarisali kao svjesnu provokaciju, pa i ismijavanje vjernika. Traženje pauze u toku sjednice nije ništa neuobičajeno, ali dosad nije zabilježeno da se na sjednicama Općinskog vijeća Stari Grad u sred Ramazana tražila pauza za ručak, kao što nije zapamćeno ni takvo nepokazivanje poštovanja prema kolegama vjernicima. Sjednica je nastavljena nakon pola sata, ali je i dalje prekidana brojnim pauzama traženim od strane ostalih vijećnika.

Što se tiče izmjena Odluke o komunalnim taksama, bilo je i onih koji su tražili njeno stavljanje van snage. Klub stranke Narod i Pravda na Kolegiju Vijeća održanom jutros, pozvavši se na saopćenje za javnost Vlade Kantona Sarajevo, bez ikakvog zvaničnog akta upućenog Općini ili Općinskom vijeću, tražio je da se odluka stavi van snage. U ime predlagača, sekretarka organa državne službe Alma Destanović odbila je ovaj prijedlog kazavši da nema nikakvog pravnog utemeljenja jer je upravo Vlada KS donijela sporni Zakon o komunalnim taksama i odredila rokove za donošenje ove odluke. Osim toga, Vlada Kantona Sarajevo napravila je presedan i donijela Zakon o taksama kojim nisu propisali okvire ili kriterije na osnovu kojih će se utvrditi visine komunalnih taksi, usljed čega je i došlo do ovih problema.

Ogromna umanjenja za fizička i pravna lica

Izmjenama Odluke o komunalnim taksama koje su danas usvojene fizičkim licima se takse umanjuju od 66-77%. Primjera radi, fizička lica koja su važećom odlukom trebala plaćati između 450-600 KM za poslovno sjedište, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, novim izmjenama plaćat će od 100-200 KM, a za izdvojene poslovne jedinice od 40 do 100 KM, umjesto dosadašnjih 200 do 300 KM.

Mikro i mala pravna lica će za poslovno sjedište– u zavisnosti u kojoj zoni se nalazi, plaćati iznos od 100 - 500 KM, a za svaku poslovnu jedinicu će plaćati ovaj iznos umanjen za 70%.

Srednja i velika pravna lica za poslovna sjedišta će plaćati od 400 do 2.000 KM, do 5 poslovnih jedinica 70% manje od tog iznosa, a više od 5 poslovnih jedinica 90% manje od navedenog iznosa.

Posebno se vodilo računa o starim tradicionalnim obrtima koji će sada plaćati od 20 do 40 KM godišnje, taksi prevoznici 30 KM godišnje, a domaća radinost 20 KM.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća i vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad, vijećnik Malik Garibija danas je razriješen dužnosti. Kako je naveo, svoj angažman nastavit će u organizaciji koja zahtijeva potpunu političku neutralnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti