Održan trening program "Procedure i prakse za efikasna i održiva vodovodna preduzeća"

29.04.2022. 13:35 / Izvor: Akta.ba
trening

Trening program "Procedure i prakse za efikasna i održiva vodovodna preduzeća", održan je u Sarajevu, od 27. do 29. aprila 2022. godine u organizaciji projekta "Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja".

Trening program „Procedure i prakse za efikasna i održiva vodovodna preduzeća“,  održan je u Sarajevu, od 27. do 29. aprila 2022. godine u organizaciji projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, koji finansira Evropska unija.

Trideset predstavnika i predstavnica vodovodnih preduzeća u prekograničnom području BiH-CG imalo je priliku upoznati se sa načinima na koje svoje poslovanje mogu približiti principima održivog razvoja istovremeno ostvarujući brojne benefite u kontekstu ušteda energije i novca, povećanja sigurnosti i pogonske spremnosti kao i zadovoljstva korisnika. Tokom treninga promovirane su i podijeljene Standardne operativne procedure (SOP) za oblasti obnovljivih izvora energije i vibrodijagnostike nedavno izrađene u okviru projekta.

Kroz praktične primjere dobrih praksi zaključeno je da se implementirane mjere energijske efikasnosti vrlo brzo same otplaćuju i donose vidne efekte, te da vodovodna preduzeća imaju značajan potencijal za proizvodnju zelene energije kroz instalaciju solarnih panela i/ili cijevnih turbina. Na ovaj način doprinosi se ublažavanju klimatskih promjena istovremeno ostvarujući značajne uštede, a u određenim slučajevima i profit prodajom električne energije u mrežu.

Pored predavanja učesnici su  sudjelovali u sveobuhvatnim diskusijama kroz koje su razmijenili praktične informacije i dosadašnja iskustva iz oblasti energijske efikasnosti i upotrebe obnovljih izvora energije. Kao velika prednost događaja ove prirode istaknuto je umrežavanje i povezivanje, kako učesnika i predavača, tako i vodovodnih preduzeća međusobno.

Uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“, Evropska unija je u cilju postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja finansijski podržala provedbu ovog projekta, koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Kroz primjenu zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja nastoji ojačati održivi razvoj u preko 70 općina i gradova prekograničnog područja BiH i Crne Gore. Zajedno ga od 1. decembra 2019. provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), te Crnogorski Centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG) i trajat će 30 mjeseci. Ukupni  budžet projekta je preko 305.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila do 260.000 eura bespovratnih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti