Potpisan ugovor za izgradnju ASA bolnice, otvaranje sljedeće godine

02.06.2022. 14:08 / Izvor: Akta.ba
ASA BOLNICA

Danas je u auli Gradske Vijećnice potpisan ugovor između prve privatne opšte bolnice u BiH, ASA Bolnice i Međunarodnog Medicinskog Univerziteta u Beču.

Danas je u auli Gradske Vijećnice potpisan ugovor između prve privatne opšte bolnice u BiH, ASA Bolnice i Međunarodnog Medicinskog Univerziteta u Beču. 

Ugovor su potpisali direktor projekta ASA Bolnice Doc. Dr .Rasim Jusufović i Prof. Dr. Christian J.Herold, direktor međunarodnih odnosa Medicinskog Univerziteta u Beču i šef Odjela radiološke dijagnostike Opšte bolnice Beč.

"Uspostavljanje i izgradnja prve privatne opšte bolnice u BiH, odnosno ASA Bolnice kao primarni cilj ima unapređenje kvaliteta života i zdravstvene njege u BiH i svih njenih stanovnika, a kao sekundarni cilj ponosni smo na to što ćemo omogućiti platformu koja će pružiti edukaciju, naučno istraživački rad, kako mladim doktorima u BiH, tako i iskusnim medicinskim ekspertima u okviru naše ustanove", rekao je direktor projekta Rasim Jusufović. 

asa

Jusufović je kazao kako se izgradnja bolnice odvija prema utvrđenom terminskom planu.

"Trenutno su u toku radovi na konstrukciji objekta, a završetak gradnje i otvaranje ove visokokvalitetne i tehnološki napredno opremljene zdravstvene ustanove za pacijente planirano je u zadnjem kvartalu naredne godine. Bolnica će biti smještena na 7 spratova, sa kapacitetom 180 bolničkih kreveta, 10 operacionih sala a osigurati će radna mjesta za oko 400 uposlenika”, izjavio je, te dodao kako se raduju saradnji sa javnim zdravstvenim i obrazovnim institucijama u cilju ostvarivanja dugoročne stručne i naučne saradnje.

Pored savremene i efikasne zdravstvene usluge za sve bh. građane, jedan od glavnih ciljeva je kreirati okruženje za obrazovanje i usavršavanje mladih ljudi u oblasti zdravstva, kroz najbolje uslove za edukaciju unutar same ustanove te aktivnu saradnju sa bosankohercegovačkim i međunarodnim univerzitetima.

"Raduje nas činjenica da će BiH dobiti prvu privatnu bolnicu koja će kvalitetom svoga rada parirati velikim svjetskim zdravstvenim ustanovama te da će Međunarodni Medicinski Univerzitet Beč biti partner na ovom projektu. Rado ćemo svoju ekspertizu, iskustvo i znanje prenijeti kolegama u BiH i biti strateški partner jačanja i podrške BiH zdravstvenog sektora", izjavio je prof. dr. Herold. 

Predsjednik Uprave ASA Grupacije Eldin Hadžiselimović istakao je kako je sam projekat značajan za cijelu BiH i da ASA Grupacija na ovaj način želi dodatno jačati kvalitetu ponude i života građanima BiH, te da kao najveći privatni poslovni sistem u BiH osjećaju posebnu obavezu da ulažu u zdravstveni sistem što će se reflektirati i kroz ulaganje u stipendije i razvoj posebnih studentskih programa, a sve kroz saradnju sa obrazovnim institucijama.


E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti