HE Buk Bijela se vraća na Ustavni sud BiH?

16.06.2022. 07:35 / Izvor: N1
Buk Bijela

Već sada je izvjesno, Hidroelektrana (HE) Buk Bijela ponovno će se naći na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Već sada je izvjesno, Hidroelektrana (HE) Buk Bijela ponovno će se naći na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Iako je Zajednička komisija za koncesije ponovo zakazala svoju sjednicu za sedam dana, rješenje je nemoguće postići. Sjednica ne može biti održana u krnjem sastavu, a postavljeni rok ističe krajem ovog mjeseca. Pokušali smo saznati šta će biti sa sporom kojeg je utvrdio Ustavni sud BiH.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, Mensur Šehagić jedan od članova Komisije za koncesije BiH mjesecima ne prisustvuje sjednicama. Važno je istaći da ta Komisija može zasijedati isključivo u punom sastavu. Zajedničke komisija, podsjetimo, sastavljena je od članova Komisije za koncesije BiH i komisije RS, no Šehagića koji dolazi iz bh. komisije nemoguće je zamijeniti jer državna komisija već godinama radi u krnjem sastavu.

Sva četiri od ukupno sedam članova već su dijelom Zajedničke komisije za koncesije.

No, i postojećim članovima odavno je istekao mandat, predsjedavajućem Milomiru Aćimoviću prije 12 godina. Novi konkurs je raspisan, no poništio ga je resorni ministar Staša Košarac jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta. Ipak, Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta, odnosno, da je zbog krnjeg sastava svedena na šest članova iz RS i jednog iz Federacije

Zbog svega navednog Mensur Šehagic još u julu prošle godine tražio je očitovanje suda BiH o legalnosti rada komisije. Sud je naložio da se njegov prigovor preispita, no do danas ništa nije urađeno.

Ništa od ovog nije zasmetalo ni Ustavnom sudu BiH, čiji je predsjednik kazao da to nije njihov posao te da su utvrdili spor, a Komisija ga treba riješiti.

Iako pripremni radovi uveliko traju, nisu našli opravdan razlog za donošenje privremene mjere kojom bi se zaustavili radovi do donošenja rješenja.

U Republici Srpskoj i dalje ne vide ništa sporno. Zbog odugovlačenja cijelog procesa najavaljuju i arbitraže prema međunardnom sudu ili kako je jutros ustvrdio Petar Đokić iz Socijalističke partije:

“Hidroelektrane se grade na Drini koja je na teritoriji Republike Srpske, nije na granici. Zbog toga imamo puno pravo na to. U suprotnom, BiH bi se mogla suočiti sa tužbom vrijednom milijardu KM”.

No, u najmanje u jednoj stvari Đokić nije u pravu. Na hiljade hektara zemljišta oko HE BUk Bijela je državna imovina čiji je titular BiH koju je za sve navedeno trebalo pitati. Predsjedavajući Komisije za koncesije zaključuje kako će naredne sedmice vjerovatno biti dostavljen tek izvještaj Ustavnom sudu koji dalje treba odlučiti o navedenom sporu.

Projektom HE na Drini, Elektroprivreda RS I Srbije predviđena je gradnja tri hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drine u vrijednosti od oko milijardu KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti