Najavljeno smanjenje PDV-a: Dok se ne usvoji odluka, građani i dalje ispaštaju

17.06.2022. 07:49 / Izvor: N1
Prodavnica

Gorivo je odavno moglo biti jeftinije da su nadležni ukinuli akcize. Sad najavljuju smanjenje PDV-a na životne namirnice. No, kao i obično, sve je još na najavama.Pravdaju se složenim procedurama. Istodobno, cijene rastu.

Gorivo je odavno moglo biti jeftinije da su nadležni ukinuli akcize. Sad najavljuju smanjenje PDV-a na životne namirnice. No, kao i obično, sve je još na najavama. Pravdaju se složenim procedurama. Istodobno, cijene rastu. 

Rijetka kupovina i oprezno biranje. Fatima Zubović iščekuje penziju i broji koliko novca joj je ostalo. Penzioneri samo rijetko tokom mjeseca kupuju veće količine voća, povrća i drugih namirnica. Cijene im to onemogućavaju.

Fatima Zubović kaže:

"Teško je penzionera oni gledaju u 10 feninga, artikle kupuju na pijaci, po jednu krušku, jednu jabuku. Skupo je ulje 5,70 KM, negdje čak i 6,00 KM, ni brašno nije jeftino sve je gore otišlo… znam šta me više pogađa…"

U posljednje vrijeme nije lako ni malim trgovcima, pada potražnja jer slabi kupovna moć građana.

"Sada se prodaje na komad kao što je to nekada bilo… cijene su drastično otišle. Sa ove druge strane ljudi ne razumiju da to nije do nas… Sve ove robe su drastično otišle u odnosu na voće i povrće, voće i povrće je tu negdje", kaže Sead Kadrić, trgovac.

I ulje i brašno, kao i ostale životne namirnice biće jeftinije ako se smanji PDV na 5%. Čekaju se parlamentarci. Tako će ulje biti oko 5,00 KM, brašno oko 26,00 KM, a hljeb za 20 feninga jeftiniji. Dugogodišnji pekar Fehmija Memović smatra da je PDV odavno trebao biti smanjen.

Fehmija Memović, pekar govori:

"Sto posto bi olakšalo odmah bi se sve promijenilo, kako nam je PDV nametnut nama je bilo teško za rad. Ako nabavka brašna bude povoljnija biće lakše dosta. Nisu trebali ni uvoditi PDV na hljeb, na mlijeko, na životne potrepštine".

PDV je uveden, a sada se očekuje smanjenje na 5%. Luksuzni proizvodi biće oporezivani 22%. Dok se očekuje usaglašavanje u Parlamentu, gorivo još skuplje. Današnje cijene: dizel 3,51 KM benzin 3,46 KM. Na nekim pumpama 3,36 KM. S obzirom na to da je sve poskupilo nakon prvog rasta cijene goriva i sada se to očekuje. Dok se PDV smanji cijene će po svemu sudeći otići na rekordne nivoe.

"Ova odluka neće biti uspješna ako nema odraza na praktičnoj primjeni od kontrola do ograničenja marži, stalnih kontrola i ograničenja, pravljenja zaliha, a naravno i ono što se često pominje i javi se kao ideja…. ne vidim da se to realizuje, a to je stvaranje robnih rezervi", mišljenja je Željko Rička, ekonomski analitičar

No, vlast reaguje sporo. Brojni nameti i dalje tu, a akcize na gorivo nisu ukinute.

"Ako gledamo zemlje okruženja i zemlje EU već evo po drugi put razmišljaju o smanjenju trošarina i ostalom…. međutim kod nas… zbog sporosti sustava i izborne godine… ništa se ne dešava", kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Osim rasta cijene života u BiH. Dok nadležni usvoje odluku i smanjenje PDV-a neće ništa značiti. Građani prepušteni inflaciji.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti