Košarac zatražio otvaranje zelenih koridora

22.06.2022. 09:23 / Izvor: Akta.ba
zeleni koridori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uputio je inicijativu nadležnim organima Hrvatske za otvaranje zelenih koridora za neometan protok robe.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uputio je inicijativu nadležnim organima Hrvatske za otvaranje zelenih koridora za neometan protok robe i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima za međunarodni drumski saobraćaj putnika i robe koja podliježe inspekcijskim kontrolama.

"Otvaranje zelenih koridora, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije u ljetnom periodu, kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom značilo bi smanjenje gužvi na graničnim prelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima", istakao je Košarac u dopisu upućenom Državnom inspektoratu Hrvatske.

On je podsjetio da je o ovim pitanjima razgovarano i na sastanku delegacija Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, koji je održan u decembru, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U istom dopisu koji je Košarac juče uputio i ambasadama BiH u Hrvatskoj i Hrvatske u BiH procjenjuje se da će u narednom periodu biti izvezene znatne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive, i to 8.000 tona, svježeg krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

"Naša namjera je da domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšamo posao, skratimo vrijeme čekanja na graničnim prelazima, a time i dodatne troškove kojima su izloženi ukoliko ne ispoštuju ugovorene rokove za isporuku robe", naglasio je Košarac.

On je napomenuo da zbog toga intenzivno traži način da budu spriječeni zastoji na granicama, da bi se izbjegao scenario da se zbog dugog čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz.

U vezi sa tim Košarac je zatražio održavanje sastanka sa nadležnim tijelima u Hrvatskoj u najkraćem roku, da bi pravovremeno bile otklonjene poteškoće prilikom izvoza proizvoda iz BiH, koji podliježu inspekcijskim kontrolama, na tržište EU.

"Prošle godine smo, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima i kontinuiranoj komunikaciji sa hrvatskom stranom, uspješno prevazišli ovaj problem na korist domaćih privrednika koji su izvozno orijentisani. Јedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU", naglasio je Košarac i istakao da će tako svježa roba do krajnjeg kupca stići u što kraćem roku, bez slabljenja kvaliteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti