EBRD kredit Mi-Bospu za MMSP i zelenije zgrade

05.07.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Mi bospo

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrava paket od 2,5 milijuna eura mikrokreditnoj fondaciji u Bosni i Hercegovini, Mi-Bospo Tuzla (Mi-Bospo).

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrava paket od 2,5 milijuna eura mikrokreditnoj fondaciji u Bosni i Hercegovini, Mi-Bospo Tuzla (Mi-Bospo).

Iz ovog paketa 1,5 milijun eura iskoristit će se za pružanje podzajmova lokalnim mikro, malim i srednjim poduzećima (MMSP), posebno poduzećima koja vode žene i koja su aktivna u sektoru agrobiznisa. Pristup financiranju ostaje prepreka za mnoga mala poduzeća u Bosni i Hercegovini unatoč činjenici da ona čine okosnicu ekonomije u zemlji, saopćeno je iz EBRD-a.

U saopćenju se navodi da će se preostalih jedan milijun eura iskoristiti za podršku investicijama u energetsku efikasnost, u okviru Instrumenta za financiranje zelene ekonomije zapadnog Balkana. Mi-Bospo će posuditi sredstva zajmoprimcima u stambenom sektoru – pojedincima, stambenim zajednicama, proizvođačima, dobavljačima i pružateljima usluga – za ulaganje u zelene tehnologije, materijale i rješenja visokih performansi u stambenim zgradama i zgradama u privatnom vlasništvu.

" "Zeleni" dio financiranja osiguran je pod okriljem 135 milijuna eura vrijednog GEFF programa za zapadni Balkan, koji podržavaju Europska unija (EU), višedonatorski Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Federalno ministarstva financija, a dio je Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za zapadni Balkan", navedeno je u saopćenju.

Mi-Bospo, sa sjedištem u Tuzli, četvrta je najveća mikrofinancijska institucija u zemlji i osnovana je kao pilot projekt Svjetske banke 1996. godine. EBRD je osigurao prvi zajam Mi-Bospu u 2007. godini kojim je započeta uspješna suradnja koja traje i danas.

U saopćenju se napominje da je EBRD uložila oko 2,9 milijardi eura u 203 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela aktivnosti u zemlji 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promicanje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalne integracije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti