Vidović: Isplata 100 KM mladima svakog dana do 25. jula, moraju imati svoj račun

05.07.2022. 13:42 / Izvor: SRNA
jednokratna pomoć

Mladi do 29 godina mogu se prijaviti onlajn za jednokratnu pomoć od 100 KM od danas do 25. jula, a isplata sredstava će se vršiti svakog dana.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će od danas do 25. jula trajati onlajn prijavljivanje za jednokratnu novčanu pomoć mladima od 100 KM s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog položaja i ublažavanja posljedica inflacije, a isplata će biti vršena svakog dana.

Vidovićeva je precizirala da će svakog dana biti vršena isplata tih sredstava mladima od 16 do 29 godina.

"Na primjer, do sutra ćemo provjeriti podatke korisnika koji se prijave danas. Mi ćemo već sutra puštati sredstva za one čiji podaci na tom planu budu uredni. Prema tome, u naredna dva, tri dana počećemo puštati sredstva, tako da idemo sukcesivno i ne čekamo da se svi prijave", rekla je Vidovićeva.

Kada je riječ o mladima od 16 godina koji imaju mogućnost da se prijave, Vidovićeva je navela da oni moraju otvoriti tekući račun u nekoj od banaka, jer se njima doznačuju sredstva, a ne roditeljima.

"Svako ko želi da koristi ovu pogodnost treba da se prijavi i ima svoj tekući račun otvoren", rekla je Vidovićeva novinarima.

Kada je riječ o djeci sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti da otvore račun, Vidovićeva je navela da bi oni trebalo da se prijave onlajn ili da to učini neko umjesto njih.

"A roditelji će morati preuzeti obavezu da taj novac prime na svoj račun ili podignu sa računa djece. Međutim, oni će morati da se kod nas prijave onda pisanim putem. To će malo usporiti ovaj proces, ali nije problem, riješićemo i to. Roditelji neka podnesu zahtjev pisano da će u ime svog djeteta podići sredstva i mi ćemo to uvažiti", dodala je Vidovićeva.

Ona je napomenula da se uplate u vezi sa ovom pogodnošću za mlade isključivo vrše u RS-u.

"U ovom prvom krugu i julu isplaćivaćemo sredstva omladini od 16 do 29 godina. U avgustu će biti isplata za sve penzionere i borce u RS-u , a u septembru će ponovo biti isplata za mlade po 100 KM što je definisano aktuelnim rebalansom budžeta", navela je Vidovićeva.

Ona je najavila da će, ako bude drugi rebalans, vjerovatno biti nastavljena određena davanja i u narednom periodu.

"Penzioneri i borci se na ovom planu ne moraju javljati, jer su već u sistemu, a za sve ovo, odnosno ukupno, Vlada će izdvojiti između 50 i 55 miliona KM", istakla je Vidovićeva.

Ona je ponovila da će na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine biti obavljena izmjena odgovarajućih zakona u skladu sa kojima će budžetski korisnici, prosvjetari, zdravstveni radnici, policajci i oni u javnoj upravi dobiti povećanje plata od 100 KM, a sve u svrhu ublažavanja posljedica inflacije.

Jednokratnu novčanu pomoć prijavom na aplikaciju https://inp.vladars.net/ mogu da ostvare mladi sa prebivalištem u Republici Srpskoj ili Brčko distriktu sa državljanstvom BiH/Republike Srpske, rođeni od 1. jula 1993. do 1. jula 2006. godine.

Potrebno je prilikom podnošenja prijave u aplikaciju unijeti ime i prezime, matični broj, broj tekućeg računa, naziv banke u kojoj je račun, te označiti mjesto prebivališta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti