Izmjena odluke o dugoročnom zaduživanju zbog korigovanja kamatnih stopa

06.07.2022. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Narodna skupština

Razlog za donošenje prijedloga odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, koji je danas pred poslanicima Narodne skupštine, sadržan je u potrebi korigovanja visine kamatnih stopa.

Razlog za donošenje prijedloga odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, koji je danas pred poslanicima Narodne skupštine, sadržan je u potrebi korigovanja visine kamatnih stopa, imajući u vidu njihov rast na međunarodnom tržištu kapitala.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Prijedlogom predviđena promjena visine kamatnih stopa kod okvirnih uslova dugoročnog zaduživanja Republike Srpske, i to za zaduženje putem emisije obveznica na domaćem finansijskom tržištu sa četiri odsto na šest odsto, za zaduženje putem kredita kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada sa tri odsto na pet i po odsto.

On je rekla da je za zaduženje putem emisije obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu predviđena promjena visine kamatne stope sa pet na devet odsto.

Vidovićeva je rekla da na dan 31. maj javni dug Republike Srpske iznosi pet milijardi i 42 miliona KM i čini 36,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Ukupan dug na dan 31. maj 2022. godine iznosi šest milijardi i 88 miliona KM i čini 43,9 odsto bruto domaćeg proizvoda. Što znači da se Republika Srpska nalazi u srednje zaduženim, ili čak ispod srednje zaduženih zemalja, da nismo prezaduženi", istakla je Vidovićeva, obrazlažući prijedlog odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti