Ustavni sud BiH objavio: Zakon o lijekovima RS privremeno van snage

06.07.2022. 13:52 / Izvor: Akta.ba
zakon

Ustavni sud BiH je saopćio odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima RS.

Ustavni sud BiH je saopćio odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima RS.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 127. plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 17/22.  Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22). Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Delegacija EU, u međuvremenu, su upozorili kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS predstavlja kršenje ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao nedavno da će reagovati na ove zakone RS ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u državi. Počela je sa radom 2009. godine.

Ustavni sud BiH u maju je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS u vezi prijenosa nadležnosti sa države BiH na entitet RS, a Državno tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaju kršenja Ustava BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti