Počeo prvi AgriTech Summit u BiH: Digitalna budućnost poljoprivrede

07.07.2022. 13:08 / Izvor: Akta.ba

U okviru projekta EU4Business jutros je zvanično počeo prvi AgriTech Summit u BiH sa fokusom na digitalnu budućnost poljoprivrede.

U okviru projekta EU4Business jutros je zvanično počeo prvi AgriTech Summit u BiH sa fokusom na digitalnu budućnost poljoprivrede. 

"Danas je veoma važan dan jer otvaramo prvi AgriTech Summit u BiH, i to se dešava u jako važnom trenutku jer se u Evropi odvija rat, a posljedice toga će se odraziti i na količine dostupne hrane", rekla je u uvodnom obraćanju Ekatarina Dorodnova, zamjenica šefa EU u BiH.

eu

Ona je kazala da ovaj važan događaj ima za cilj da promoviše digitalnu budućnost poljoprivredno prehrambrenog sektora, nadajući se da će adresirati neke od ključnih izazova koji se tiču sve većih zahtjeva za tehnološkim poboljšanjem u ovom sektoru.

Dorodnova je naglasila da je važno da politike u ovom sektoru prate digitalizaciju i inovaciju koja je prisutna u EU kada je u pitanju poljoprivredni sektor.

"Mi imamo sredstva da pomognemo ekonomskom razvoju BiH, ali također da pomognemo sa ekspertizom i razvojem politika. Naša ambicija je da BiH učinimo boljim mjestom za pokretanjem biznisa i za njen rast", poručila je. 

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH je rekla da sva sredstva koja su namijenjena za poljoprivredno prehrambenu industriju predstavljaju značajan poticaj i značajnu injekciju za razvoj ove zemlje. 

"Veoma sam sretna što ćemo kroz ovaj summit sa proizvođačima i prerađivačima hrane u BiH imati priliku da razgovaramo o digitalnim rješenjima i konkretnim primjerima iz prakse", kazala je Nedera. 

undp

Ona je rekla da zeleni oporavak ekonomija prema održivijim putevima nakon krize COVID-19 zahtijeva novo razmišljanje, hrabro donošenje odluka, pametna i značajna ulaganja – sa svih strana.

"Da bi bile efikasne, ove investicije moraju ići ruku pod ruku sa pristupom poljoprivrednika novim tehnologijama i znanjem, koji su direktno podržani institucionalnom pomoći i dostupnim mogućnostima finansiranja", poručila je. 

Iskoristila je priliku da najavi srodan projekat ovome koji se danas realizuje, kazavši da se tiče oporavka biznisa za koji su namijenjena sredstva u vrijednosti od 1,6 miliona eura i da će uskoro biti objavljen javni poziv za prijedloge projekata. 

AgriTech Summit će okupiti više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta. Prikazivat će se na tri podijuma, te će se sastojati od interaktivnih diskusija koje će biti glavni dio programa i prezentacija tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede. Također će se po prvi put predstaviti virtualna budućnost poljoprivrednog sektora koristeći VR tehnologiju. 

E.S. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti