Potpisan protokol o izmjenama sporazuma sa EFTA-om

08.07.2022. 08:30 / Izvor: SRNA
košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac jučer je u Ženevi potpisao protokole o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između EFTA.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac jučer je u Ženevi potpisao protokole o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i EFTA-e, uključujući izmjene i dopune pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Osim Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EFTA, danas su potpisani protokoli o izmjenama i dopunama bilateralnih sporazuma o poljoprivredi između BiH i Švajcarske, Norveške i Islanda, s obzirom na činjenicu da države EFTA-e nemaju zajedničku poljoprivrednu politiku.

Potpisivanje ovih protokola dio je aktivnosti daljeg unapređenja trgovinske razmjene između BiH i zemalja članica EFTA-e.

Košarac je rekao da je primarni cilj povećanje spoljnotrgovinske razmjene kroz očuvanje postojećih i otvaranje novih tržišta.

"EU je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, ali smo čvrsto opredijeljeni da unapređujemo ekonomsku saradnju sa zemljama članicama EFTA-e i CEFTA-e, kao i drugim zemljama poput Turske, Rusije, Kine, Izraela i slično", rekao je Košarac.

On je dodao da je zagovornik i potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom kako bi privrednicima u BiH omogućili plasman na što veći broj svjetskih tržišta.

Košarac je istakao da su u okviru Pan-evro-mediteranske konvencije strane aktivno radile na pripremi i usaglašavanju revidiranih pravila porijekla, čija će alternativna primjena biti omogućena stupanjem na snagu potpisanih protokola.

On je dodao da se pun efekat primjene revidiranih pravila porijekla očekuje nakon što sve zemlje članice Pan-evro-mediteranskog regiona budu uključene u njihovu primjenu.

"To će konkretno značiti mogućnost primjene fleksibilnijih i jednostavnijih pravila sticanja porijekla proizvoda, uključujući mogućnost primjene takozvane pune kumulacije, s ciljem korišćenja preferencijalnog statusa robe u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EFTA-om", rekao je Košarac.

Na sastanku u EFTA Sekretarijatu istaknuto je da je stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije strane 2015. godine kao rezultat imalo kontinuiran rast trgovinske razmjene, koji je usporen usljed pandemije virusa korona.

Ministar spoljne trgovine je naglasio da su u toku aktivnosti i na revidiranju pravila porijekla u okviru CEFTA Sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Košarac naglasio je da je BiH u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila suficit sa zemljama članicama EFTA-e od više od 50 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti