Potpisani ugovori za nabavku lijekova za rijetke bolesti

12.07.2022. 10:28 / Izvor: SRNA
lijekovi

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske potpisao je ugovore sa ponuđačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti i za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova.

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske potpisao je ugovore sa ponuđačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti i za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova za cističnu fibrozu, Pompeovu bolest, mukopolisaharidozu tip dva i četiri, Gošeovu bolest i za akutne napade angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da nije bilo žalbi na izbor najpovoljnijeg ponuđača, te da su ugovori potpisani sa "Farmacija 2011" Bihać, "Feniks farma" /Phoenix Pharma/ Bijeljina, "Interpromet" Novi Grad i "Farma mak" /Pharma Maac/ Sarajevo.

"S obzirom na to da većina lijekova koji se nabavljaju, šest od ukupno sedam, nisu registrovani na tržištu Bosne i Hercegovine dobavljači treba da pokrenu proceduru interventnog uvoza za šta im je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Postupak javne nabavke lijekova Fond je pokrenuo krajem aprila, na osnovu potreba koje im je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske poslije inicijative Komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za rijetke bolesti.

Iz Fonda su napomenuli da su i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirali neophodne lijekove, a ubuduće bi u Republici Srpskoj trebalo da im budu dostupne i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu. 

Nakon inicijative člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj obezbijede lijekovi, Narodna skupština Republike Srpske je po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da u okviru posebnog programa nabavlja i lijekove za rijetke bolesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti